Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dareiosz/Dárius kincse

2011.03.23

 

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dareiosz kincse

 

700px-battleofissus333bc-mosaic.jpg

Ha a vagyon fokozatait mértékegységekre bontanánk, akkor annak Dareiosz kincse lenne a legfelsőbb határa. Azt szokták mondani: „Még Dareiosz kincsét is elköltené!” azokra akiknek a világ minden pénze sem lenne elég. Ezzel arra is szoktak utalni, hogy valaki pazarol valamit. Azt is szokták mondani: „Erre még Dáreiosz kincse sem lenne elég!” ha valami teljességgel reménytelennek látszik. No de a remény hal meg utoljára, és a látszat is néha csal…mondogatjuk.

Dareiosz

I.Dareiosz időszámításunk előtt a VI. században Perzsia királya volt, és azt a sok kincsét a háborúkban legyőzött népek adójából szedte össze. Vagyis a vagyon nem mind az övé volt, inkább a birodalmáé. Mégis látványosan sok aranyról lehetett szó, hiszen a királyok úgy általánosságban gazdagok szoktak lenni, és a történelem során más uralkodók is szert tettek nagy birodalmakra, felhalmoztak mindenféle kincseket, mégsem  fűződik mindegyik nevéhez az a mérhetetlenül nagy gazdagsága. Még a Toldiban is „szerepet kapott”, igaz ott Dárius néven.


„Semmit se mondhatna s adhatna királya,
Ami Toldinak ily örömet csinálna,
Pénzért, gazdagságért hej dehogy cserélne:

Dárius kincsének még oda sem nézne.
Azért akarta is szépen megköszönni,
De a szó nem akart a nyelvére jönni,
A király azonban nem neheztelt érte,
Mert az
együgyű szív nyelvén nagyon érte.”

 

 

A legtöbb helyen azt írták, hogy a Dárius a latin változata a Dareiosznak. A wikin meg ezt írják:

„A király görög neve Dareiosz, óperzsa neve pedig Darayavanus. Ennek jelentése: birtokos, birtokmegőrző, átvitt értelemben hatalmas.”

Tényleg hatalmas lehetett a király is, meg a vagyona is, mert még mostanság is sokmindent lehet dareios.jpgolvasni történelmi legendákról, feltételezett kincslelő helyekről Dareiosz kapcsán. A legvalószínűbb mégis az lehet, hogy ő volt az első, aki aranypénzt veretett, melynek mindkét oldalán az ő arcképe pompázott. Egocentrizmusa másban is megnyilvánult, például fővárosokat építetett magának, még olyat is ahova csak ő léphetett be. De talán mégsem csak emiatt maradt olyan emlékezetes, mert azért bevezetett hasznos reformokat is a birodalma, vagyis a nép javára. Ilyenek voltak a posta és futárszolgálat, a kövezett utak, a sorkatonaság bevezetése, és hogy a meghódított népeket is érdekelté tette a birodalom fejlődésében.

 

 

 

Itt írnak a szervezkedéseiről:  www.eduline.hu/segedanyagtalalatok.aspx/letolt/2356

Kincskereső: http://gyopar.blog.hu/2008/09/09/darius_kincse

Válaszok Dareioszról és a vagyonával kapcsolatos kérdésekre: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Tudakoz%C3%B3/Arch%C3%ADvum/2010-01-05

És a görög-perzsa háborúkról egy kicsi: http://olumposz.uw.hu/gorog_perzsa_haboruk.htm

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zsuzsannacska11@freemail.hu

(Zsuzsi, 2012.01.23 19:58)

Sokat segített a művelődés leckémhez! Köszönöm!