Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kasszandra jóslata - Kossuth Kasszandra levele

2010.08.13
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kasszandra jóslata

A Kasszandra jelzővel az olyan rossz dolgokra figyelmeztető jóslatot illetik, amelyet senki nem vesz komolyan, mégis bekövetkezik.

 

Kasszandra

Kép 

A görög mitológia szerint ő egy olyan nagyon szép hercegnő volt, hogy még Apolló istennek is megtetszett. Kasszandra szerelmének feltétele az volt, hogy Apolló adja neki a jóslás képességét, amit meg is kapott, de ezután az alku ráeső részét már nem teljesítette a hercegnő. Ezért Apolló megátkozta azzal, hogy a jóslataiban senki ne higgyen.

Kasszandra hiába szólt, hogy ne fogadják el a falovat Trójában, és hasztalan jósolgatta férje és mások halálát. Minden jóslata rendre bekövetkezett és nem tehetett ellene semmit.

 

 

 

 

A Kasszandra-levél

Ez egy nyílt levél Deák Ferenchez, melyben Kossuth leírja, miért ellenzi a kiegyezést az osztrákokkal. Kossuth attól tartott, hogy az országot újabb háborúkba sodorja a monarchia, és hogy ez Magyarország széthullását is eredményezheti. Azért Kasszandra-levélként lett ismert, mert a végén a levél ezzel zárul: "Tudom, hogy a Cassandrák szerepe hálátlan szerep. De Te fontold meg, hogy Cassandrának igaza volt." És persze mert Kossuthnak is igaza lett. 

 

A levél szövege:

 

 

Kossuth Lajos

Ügyvéd, a reformkor politikusa, hírlapszerkesztő, a Védegylet igazgatója, a szabadságharc szellemi vezetője, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, pénzügyminiszter, államfő, Magyarország teljes függetlenségéért harcolt.

Kossuth Lajos hangja, az első fonográffal rögzített emberi hang: http://www.youtube.com/watch?v=x_SBwVB83WU

 

 

 

Kép

Kossuth szobra New Yorkban a 112. utcában

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hejőkeresztúr, ady endre utca 2/a

(böszörményi dzsenifer, 2012.03.28 16:42)

Érdemes ide benézni! főleg a 7-eseknek!