Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Luca széke

2011.12.22

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.jpg

„Lassan készül, mint a Luca széke!” Mondogatjuk, ha valami sokáig tart, vagy több időt vesz igénybe, mint egyébként szükséges lenne. Miért pont Luca, és mi köze van a székhez? Sok forrás található mind Lucáról, mind a szék szerepéről, de valahogy egyikből sem derül ki, mi köze egy szent szűznek a gonosz boszorkákhoz!
 
 
Luca napja
 
20111012foldevsza1.jpgA régi naptár szerint, erre a napra esett a téli napforduló, azaz ettől a naptól kezdve a napos órák száma mindig több volt, mint a sötét óráké. És mivel a Luca név eredete a Lux (fény) szóból ered, ezért volt ezen a napon Luca, azaz a fény napja. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül azt a tényt, hogy ezen a napon a sötét oldal pontosan ugyan akkora jogosultsággal bír, mint a fényességes, éppen ezért a magyar hagyományok, ezt a napot egy egészen más szemszögből közelítették meg…
 
 
Szent Luca – a világosság oldalán
 
02.jpgSzicíliában élő lány, hozománnyal, vőlegénnyel, beteg édesanyával. Nem ez volt az első eset, hogy egy lány inkább döntött úgy, hogy Istennek szenteli az életét, mintsem hogy férjhez menjen. Luca esetében az történt, hogy édesanyja gyógyulásáért, ő vállalta a szüzességet. A vőlegénye viszont így nem kaphatta meg a lánnyal járó hozományt, ezért minden eszközzel megpróbálta bebizonyítani, hogy Luca Istennel való kapcsolata nem is igaz. Akkoriban ezt olyan eszközökkel, és egészen addig próbálták igazolni, még bele nem halt az illető. Azok akik mindvégig kitartottak fogadalmuk mellett, vértanú halált haltak, és később szentté avatták őket. Így lett Lucából, szent Luca a szűz.
 
 
Luca asszony – a sötétség oldalán
 
03.jpgÖregasszony, ártó szellem, aki nem szereti ha az ő napján dolgoznak. Talán ezért is volt szabad minden nap csak egy kicsit faragni a róla elnevezett széken, nehogy észrevegye, hogy készül valami, ami leleplezheti a hozzá hasonló boszorkányokat. A széken kívül még sok-sok hagyomány, babona kötődik a Luca napjától karácsonyig terjedő időszakhoz.
 
 
A Luca szék
 
Hogyan készül?
-          Legalább 9, de van ahol azt írják 13 különböző fából kell állnia.
-          A faragást Luca napján kell elkezdeni, és naponta kicsiket haladva vele, karácsony előtti estig kell befejezni.
-          Azt sem sikerült megfejtenem, hogy 3 vagy 4 lábúnak kell lennie.
-          Nem lehet benne szög, csak faékekkel lehetett rögzíteni az egyes elemeket.
 
Mire jó ez a szék? Karácsonykor, az éjféli misére kell becsempészni, hogy ráállva megláthassuk a boszorkányokat.
 
Miért maradt ránk olyan kevés belőle? A boszorkányok, ártó szellemek, egyből kiszúrják azt, aki feláll a székre, és el is kezdik őt üldözni. Akit elkapnak azt szétmarcangolják, valószínűleg a székkel együtt. A barátiabb verzióban az üldözött személy cselhez folyamodik és apró dolgokat, (magokat vagy bármit) szór szét menekülés közben, amit a kényszerbeteg rosszlelkűeknek fel kell szedegetniük, így sikeresen el lehet juttatni a széket haza, ahol viszont gyorsan el is kell égetni azt. Nem tudni, hogy a boszorkányok a szék után ugranak, vagy miért, de állítólag ezáltal ők is megsemmisülnek! A lényeg, hogy bárhogy is alakuljon a történet, a széknek nyoma sem maradhat. Ennek ellenére találtak már Luca széket, írásos emlékek is vannak róla, és múzeumban őrzik.
 
 
Luca napjától karácsonyig:
Luca naphoz köthető népszokások:
Még több a két Lucáról, és a székről: http://www.noiportal.hu/main/npnews-5526.html
Hogyan készül a Luca széke:
Egy elkobzott Lucaszék a múzeumban:
 

imagescagv34aj.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.