Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mandela-effektus

2020.06.18

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor valamire pontosan emlékszünk ami nem is úgy volt, és többen ugyan abban a tévedésben vagyunk, azt nevezik Mandela-effektusnak.

Nelson Mandelának ehhez csak annyi köze van, hogy sokan úgy vélték meghalt már amikor még élt, és többen a temetéséről szóló híreket, képeket is fel tudták idézni magukban, mintha tényleg megtörtént volna már, ami akkor még nem.

18278121_301172703639030_8403979995023532470_o.jpg

 

Azóta egész sor hasonló esetet találtak, tesztelheti magát bárki, főleg logókon és mesekaraktereken keresztül, de szövegeket is gyakran átírunk vagy kiegészítünk, talán mert jobban is hangzik úgy, mint az eredeti.

A jelenség okára szintén többféle elmélet létezik, kezdve a kollektív tudattól a párhuzamos világokon át a mátrixban való zavarokig, de mindközül egynek van köze hozzánk emberekhez, pontosabban az agyunkhoz, ami úgy működik, hogy néhány emlékünket hajlamos átalakítani vagy pótolni kitalált történetekkel. Amikor ez már kóros állapotokat mutat, azt nevezik konfabulációnak.

Mivel különböző mértékben mindannyian gyártunk magunknak olyan emlékeket amik soha meg nem történtek velünk, és tesszük mindezt többen is ugyan olyan kitalációkra emlékezve, ugyan ki mondhatná meg kinek, hogy végül is mi a valóság?

Például hogy melyik sorral ér véget az egyik legismertebb Queen dal?We are the champions, my friends
And we'll keep on fighting till the end, oh
We are the champions
We are the champions
No time for losers
'Cause we are the champions...Ez lenne a dal eredeti változata: https://m.youtube.com/watch?v=04854XqcfCY
Azonban sokkal több koncertfelvétel készült róla, mivel egyébként is kifejezetten élő, közönséggel együtt énekelhető szerzeménynek íródott (ennek zenetörténelmi jelentősége van, ez volt az első ilyen dal): https://m.youtube.com/watch?v=KXw8CRapg7k

Talán mindenki jól emlékszik, hiszen egy kifejezetten élő előadásra íródott darabnak miért is lenne a stúdióban rögzített változata az eredetije, még ha először azt is adták le többször, miközben legtöbben mégis a koncertverziót hallották először.

Mandela-effektus: https://mindsetpszichologia.hu/2019/07/27/amikor-mindenki-ugyanugy-emlekszik-rosszul-mi-okozza-a-mandel
https://galaktika.hu/a-mandela-effektus-multiverzum-vagy-hiba-a-matrixban/

Tesztek: A tesztekben mutatott példák nem minden esetben köthetők a jelenséghez, mert amikor valamire nem emlékszünk pontosan, akkor az agyunk a számunkra logikusabbnak látszó változatot fogadja el jónak, a Mandela-effektusnál azonban azt gondoljuk pontosan emlékszünk az eredetire. 
https://liked.hu/kviz/mandela-effektus-teszt/
https://www.goodhousekeeping.com/life/entertainment/g28438966/mandela-effect-examples/?slide=1  

Konfabuláció: https://hu.wikipedia.org/wiki/Konfabul%C3%A1ci%C3%B3

 

Aki tud még írhat hozzá!

 

Milyen színű C-3PO?

 

 

c3.jpg

 

És a lábai?

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.