Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

exegreeNeaniug xjjos

(CarlosBlems, 2021.09.25 03:16)

buy chloroquine <a href="https://myplaquenil.com/ ">buy chloroquine </a>

Birthday concert

(Draeg8778182, 2021.09.25 03:14)

Justin eyes widened as i reached behind my back to undo my bra.I stared into Justin's eyes and bit my lower lip sexily as i removed the lacy fabric from my breasts. Justin ran his fingertips from my shoulders down to my clevage."I like your boobs." Justin smirked to himself as he ran his thumbs over my hard nipples.I moaned softly as i stared into his eyes. His eyes felt intense on my body. I wrapped my arms around his neck as i moved in to kiss him again.Justin softly caressed my breasts with his palms as he thrust his tongue back inside my mouth.I moaned again...
https://telegra.ph/Birthday-concert-09-24


"You are going to sleep our last day away?" she asked, smiling up at him."Never, my beloved," Sibilius whispered, then stretched his naked body along the length of her own.She stretched out to receive him and, as their bellies touched, they made love once again, this time putting their mouths together so they could breathe each other’s air. Alana soared on her orgasm, finally breaking her lips away and gasping for air as she trembled and wept at how wonderful he could make her feel."You are like the seeds of an orchid to me," she whispered. "You are the center of my very being. If...
https://telegra.ph/New-Beginnings---Pt-3-Ch-08-09-24


I had time off work from that assault, so naturally, I receive phone calls asking about my health from friends and family. One of the phone calls is from Tracey, she informed me that Mary's husband is an abuser and a pig, that Mary's life at home is awful...Tracey says she encourages Mary to leave him, but Mary remains, saying he will change. Naturally the girls are best friends, revealing their most intimate moments to each other.Tracey can't help herself, telling me that Mary said she closes her eyes when her husband fucks her and imagines that it is Mr Penis in her cunt fucking her, it...
https://telegra.ph/Dilemma-8-Doing-it-hard-at-home-09-24

cialis price cialiswithdapoxetine.com

(cialis tablets, 2021.09.25 03:13)

cialis without a doctor prescription https://cialiswithdapoxetine.com/

exegreeNeaniug ykryy

(AshleyFek, 2021.09.25 01:14)

buy chloroquine <a href="https://aralenhcl.com/ ">plaquenil online </a>

TWO MEN WITH AN AUDIENCE FOR ME

(Possumiss3756595, 2021.09.25 00:35)

"Would you like to masturbate for me while you watch me blow Shane?," I ask Roger as Shane follows me back into the room."Hello Sarah, Roger invited me in, you have often told me I could watch you in action. I hope you don’t mind if I watch today?," our neighbour Mary smiles. She is dressed in a very short tight skirt, sitting with her legs crossed and looking very pleased with herself.I love sex with an audience and performing for my man and another woman will be a real buzz and a challenge for me today."Would you like to masturbate for me and Mary as well while you watch me blow Shane?...
https://telegra.ph/TWO-MEN-WITH-AN-AUDIENCE-FOR-ME-09-24


The price being it was his now whether he wanted it or not, whether he wanted to be her bottom bitch or not."You’ll learn to love it…" she said softly, as if reading his thoughts, "Being my boy… Here, let me show you something new…"For a moment Robin wondered how she could show him anything in the darkness as hot water streamed over their bodies, but then he felt her hand on his head, tilting it back, he parted his lips to speak, but felt her mouth find his.They kissed. Or, rather, she kissed him, her lips full and pressing, her tongue aggressively searching out his own as she moaned...
https://telegra.ph/Athena-Ch02-09-24


At least that's what I thought until I realized around age thirteen that i was actually able to manipulate peoples minds. It worked well to my advantage when things were not going to well at home with my brother and other members of the clan. But where my real power came into play was at the firm I worked for when I turned 19. My dad was a hot shot lawyer and had secured a job for me in the same firm. I had met most of the people at various functions the firm held every year. So Noone was really surprised to see me behind one of the desk in the main foyer entrance hall. I had to start as a...
https://telegra.ph/the-mind-of-Mary-09-24

cialis tablets cialiswithdapoxetine.com

(buy cialis usa, 2021.09.24 23:17)

cialis alternative <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis tablets</a>

exegreeNeaniug bdrve

(CarlosBlems, 2021.09.24 23:11)

hydroxychloroquine generic <a href="https://myplaquenil.com/ ">hydroxychloroquine pills </a>

TWO MEN WITH AN AUDIENCE FOR ME

(Possumiss3756595, 2021.09.24 21:12)

"Would you like to masturbate for me while you watch me blow Shane?," I ask Roger as Shane follows me back into the room."Hello Sarah, Roger invited me in, you have often told me I could watch you in action. I hope you don’t mind if I watch today?," our neighbour Mary smiles. She is dressed in a very short tight skirt, sitting with her legs crossed and looking very pleased with herself.I love sex with an audience and performing for my man and another woman will be a real buzz and a challenge for me today."Would you like to masturbate for me and Mary as well while you watch me blow Shane?...
https://telegra.ph/TWO-MEN-WITH-AN-AUDIENCE-FOR-ME-09-24


The price being it was his now whether he wanted it or not, whether he wanted to be her bottom bitch or not."You’ll learn to love it…" she said softly, as if reading his thoughts, "Being my boy… Here, let me show you something new…"For a moment Robin wondered how she could show him anything in the darkness as hot water streamed over their bodies, but then he felt her hand on his head, tilting it back, he parted his lips to speak, but felt her mouth find his.They kissed. Or, rather, she kissed him, her lips full and pressing, her tongue aggressively searching out his own as she moaned...
https://telegra.ph/Athena-Ch02-09-24


At least that's what I thought until I realized around age thirteen that i was actually able to manipulate peoples minds. It worked well to my advantage when things were not going to well at home with my brother and other members of the clan. But where my real power came into play was at the firm I worked for when I turned 19. My dad was a hot shot lawyer and had secured a job for me in the same firm. I had met most of the people at various functions the firm held every year. So Noone was really surprised to see me behind one of the desk in the main foyer entrance hall. I had to start as a...
https://telegra.ph/the-mind-of-Mary-09-24

exegreeNeaniug bdkzf

(JamesSof, 2021.09.24 20:41)

buy plaquenil <a href="https://aralenchloroquinehcl.com/ ">buy hydroxychloroquine </a>

exegreeNeaniug ibqvl

(Robertlox, 2021.09.24 20:20)

azithromycin online [url=https://purezithromycin.com/# ]buy zithromax online [/url]

exegreeNeaniug vnire

(Manuelthava, 2021.09.24 20:03)

buy zithromax cart <a href="https://purezithromycin.com/# ">zithromax online </a>

exegreeNeaniug uhree

(RichardJax, 2021.09.24 20:03)

buy zithromax cart <a href="https://purezithromycin.com/# ">buy azithromycin cart </a> [url=https://purezithromycin.com/# ]buy azithromycin online [/url]

cialis 20mg cialiswithdapoxetine.com

(cialis 20mg, 2021.09.24 19:09)

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">generic cialis</a> cialis generic

exegreeNeaniug bcudc

(CarlosBlems, 2021.09.24 19:04)

ncov chloroquine <a href="https://myplaquenil.com/ ">hydroxychloroquine coronavirus </a>

exegreeNeaniug xwjnw

(JamesSof, 2021.09.24 16:52)

plaquenil online <a href="https://aralenchloroquinehcl.com/ ">hydroxychloroquine buy </a>

Slut Slave - Day 2

(Willowisp5475418, 2021.09.24 16:26)

I had Zoe write this portion - the start of Day 2 of her slave adventure. If you wonder how anyone could enjoy this, take note of her comments at the end of the story.(Read Slut Slave for the start of the adventure)Zoe writes:I want you to cum. I can feel the tension in your body and know you are close. You are deep in my throat. Your cock and my face are covered with my saliva. There is no air in my throat, only thick hard cock. I can't breathe, but I fight down the panic and take it as long as I can. I am still struggling not to pee. You are leaning over me, supporting yourself...
https://telegra.ph/Slut-Slave---Day-2-09-24

cialis pills cialiswithdapoxetine.com

(cialis pills, 2021.09.24 14:54)

cialis coupon <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cheap cialis</a>

exegreeNeaniug mkltd

(SharylReurb, 2021.09.24 13:08)

hydroxychloroquine and zinc <a href="https://plaquenilonlineok.com/ ">hydroxychloroquine 200 mg tablet </a>

exegreeNeaniug mxqxj

(CarlosBlems, 2021.09.24 11:03)

hydroxychloroquine malaria <a href="https://myplaquenil.com/ ">ncov chloroquine </a>

cialis online cialiswithdapoxetine.com

(cialis alternative, 2021.09.24 10:36)

cialis without a doctor prescription <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis dosage</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78

Következő »