Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

neammacreathy fzffb

(Sidinode, 2021.10.28 18:07)

modalert <a href="https://provigilmodafinilchik.com/ ">provigil </a> provigil price

The Horny Adventures Of Ryan: Eye Candy Part 2

(Nightlite8440968, 2021.10.28 13:54)

I went on having fun at the party, danced with other girls who rubbed their asses against my package, and even though it was a turn on for me, it just wasn't near as good as what Kate did to me.One thing was crystal clear, though, and I knew my cock agreed with me - I wanted more! When you have that kind of sex that you can't get out of your head, you know there's a reason for it. And my reason was that I was meant to get more, no matter how much I already had. Now the question was whether or not Kate already left and if she was still here, where I could find her.It was getting early...
https://nightlite8440968.wordpress.com/

irormaboorb huxht

(NormanSix, 2021.10.28 12:36)

provigil <a href="https://modafinilbuddy.com/ ">provigil for sale </a> provigil

irormaboorb besso

(Samuelbique, 2021.10.28 11:06)

modafinil prescription <a href="https://mymodafinilprovigil.com/ ">provigil online </a> modalert

Rest Stop Pleasures, part 1

(Raspin485533, 2021.10.28 10:03)

Sunny and warm for a change. About six big rigs were pulled into the rest stop, but they rarely delivered on the promise. But there were eight cars parked, staggered along the sidewalk. How many had warm cocks ready to be stroked or sucked. I would find out.I walked into the men’s room. No one. I took out my limp cock and stroked gently. I was not feeling anything really except some boredom and growing lust. In a minute, a tall thin man, older than I was, walked in wearing loose shorts and a jacket. Only three urinals, and he went to the one by the wall. I was stroking, and he made no moves....
https://raspin485533.wordpress.com/

neammacreathy drgmi

(Sidinode, 2021.10.28 09:24)

buy provigil <a href="https://provigilpillsonline.com/ ">provigil cost </a> buy modafinil

My Daughter-In-Law #3

(Belizard1705156, 2021.10.28 06:13)

It’s been super having someone to open up to with no reservations what so ever. We both have truly enjoyed more than a dozen fuck-fest encounters. I have one more I’ll tell you about. I don’t believe there will be any other disclosures, unless Angie grants me one final fantasy. (But I’m not going to count on it happening) I want to tie her up and take tons of pictures of that body for my personal pleasure. If you’ve followed this story from the beginning, you have a good idea how well endowed my daughter in law is. Damn she’s super, I just wish I had a photo to share with you!Shortly after...
https://belizard1705156.wordpress.com/

уличные тренажеры

(burenoksop, 2021.10.28 05:11)

http://www.satori.com.ua/club/books/aforizm_chanak.shtml
http://body-life.ru/contacts/
http://smerch.org/federaciya/luganskaya
http://wpproj.ru/
http://levada-tour.com/about/

irormaboorb egsaq

(NormanSix, 2021.10.28 04:56)

modafinil weight loss <a href="https://mymodafinilprovigil.com/ ">modafinil prescription </a> provigil 200 mg

1reticle bookmaker - Flyover, reviews, bonuses

(Onewinbetslese, 2021.10.28 04:23)

A godlike sports play provides long-distance gains, not minute gains. There are tons of tips on the internet on how to stake on sports. It is docile to contact puzzled in them. Our culmination of the most beneficent sports betting last will and testament help you file out the offers of the bookmakers.

This article is politesse of [url="http://1win-one.in"]1win app[/url] Betting Academy. Con sports betting, shoplift tests, earn familiarity and form the leaderboard. Outrun the editor-in-chief!

How to make a good risk
Before compiling a list of cover sports bets, we will limit the pipeline criteria someone is concerned high-quality betting.

Financial decorum

Making a good chance means not losing money. The magnitude of the bet must not exceed the allowable losses. It is vanquish if the ahead punt is made in a inquiry, accepted mode.

There are bookmakers who impart a free punt as a bonus. On a fiscal top brass game if you carry on with to venture on an continued basis.

Apprehension of the amusement

You requisite possess a deep facts of the rules, the specifics of tournaments, the characteristics of teams, athletes. Most players select the most normal sports in behalf of betting: football, basketball, hockey, tennis.

Pre-match dissection and crucial attitude

Select from the uncountable sports betting strategies that are factual for the sake you. At the constant interval, there is no need to impetuously heed abstract schemes that are productive only on paper. To them with your apprehension, take into account your own pre-match study since each event.

Permissible odds

This is a subjective factor. There are players looking to value - odds overrated close to the bookmaker. Others prefer averages of 1.80-2.10.

The greatest faux pas that a beginner should circumvent is betting on low quotes around 1.10-1.30.

Remember the indicator idea of haughtiness betting: it is raise to give up a strictly adjusted bet than to win a haphazard one.

Where to risk on sports
Equable when playing with a bonus at a gap, this does not backing that you will make your money. It is important not to transfer your money to scammers. Total the bookmaker companies that furnish betting on matches, you have occasion for to choose a honourable office. Core on the following criteria:

the workplace works legally on the sector of Russia - this guarantees the payment of your funds;
The [url="https://1win-one.in"]1win betting[/url] pompous website offers high-quality functionality - a encyclopaedic shopping list, fast Last, video broadcasts, a convenient expressive commitment, and so on;
moderate bookmaker allowance providing weighty odds. Your results at a interval depend on it;
reviews of natural customers and rating of bookmakers.

irormaboorb azivg

(Samuelbique, 2021.10.28 04:19)

provigil online <a href="https://modafinilprovigilrx./ ">modafinil generic </a> provigil price

neammacreathy ofrvy

(Sidinode, 2021.10.28 04:05)

provigil for sale <a href="https://provigilmodafinilchik.com/ ">modalert </a> modalert online

Every guys dream_(1)

(Kelaya3944706, 2021.10.28 02:22)

"I felt his cock grow bigger in my hand.It was then that I realized we weren't alone."I hope you don't mind but I invited my friend Deepak over to join us."Deepak stood up and walked over to us. He was a little taller than Rajeev and had the most piercing blue eyes I have ever seen. He looked lean and muscular and I knew that this was going to be an interesting night."Uh, sure." I managed."I'm Deepak. It's nice to meet you."He kissed me on both cheeks."Why don't you come over and sit on the couch."They were being such a gentlemen that it put me totally at...
https://kelaya3944706.wordpress.com/

Hi

(Williamplodo, 2021.10.28 00:21)


Thanks a lot for sharing this with all folks you really know what you are speaking about! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We could have a link change contract between us

stress releif with sister

(Citreous5317223, 2021.10.27 22:31)

I undressed to my boxers anddarted across the hall toKathryn’s room. As I slowlyopened the door, I noticed herroom was dimly lit, and I wasshocked at the sight of mysister lying completely naked onher bed.My jaw dropped as I looked overher beauty. She had always beengorgeous, but today she was alldone up and was absolutelystunning."Mmmm come to bed bro....I cantell you are as excited as I am,"she whispered, as she movedher finger up her slit and pointedto my tented boxers with theother hand. "Take those off… Iwanna see the cock that’s gonnamake me a...
https://citreous5317223.wordpress.com/

irormaboorb oxoln

(NormanSix, 2021.10.27 21:31)

modafinil <a href="https://modafinilprovigilrx./ ">modafinil online </a> provigil 100 mg

exegreeNeaniug ppnwy

(DavidDem, 2021.10.27 21:18)

modafinil prescription online <a href="https://provigilnetwork.com/ ">modalert online </a> how to get modafinil prescription

neammacreathy ehfli

(Sidinode, 2021.10.27 21:18)

buy provigil <a href="https://provigilmodafinilchik.com/ ">buy modalert </a> buy provigil

Another Welcomed Guest 2

(Aethrioscope1595208, 2021.10.27 18:41)

Walking on he finally heard, "wait!"Whirling, a scowl on his face, he stated, "why? You obviously wish to perish. You have shown that you want nothing to do with me, therefore why should I help those who do not wish it?"For the first time Ephus saw Artemis shrink back in real fear. "Hum... Ephus. It has been a very long time since I trusted anyone. It is a far more difficult thing for me to do. I...""First you need to realize, I am no longer human. Next, you need to ask from now on, well?" Ephus stated as he crossed his arms over his chest."Ask? Ask!? I am a goddess I do not ask I..."...
https://telegra.ph/Another-Welcomed-Guest-2-10-26

irormaboorb xjtqe

(NormanSix, 2021.10.27 14:59)

provigil generic <a href="https://provigilonlinerr.com/ ">modafinil 200mg </a> buy provigil


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »