Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

The Expeditor

(NemeanLion6715076, 2021.09.14 22:35)

"Ummm, Virginia, what are you doing?" I asked"Making you feel good, Emory" She replied, and continued on to grind against me."I don't think that is a good idea." I told her"And why is that?""Because you are 18 and a virgin!" I replied"Hmmmm, but what if I don't want to be a virgin anymore" "Why me? You will probably never see me again after I drop you off." I told her, with a concerned tone in my voice."Well, that is a chance I am going to have to take." She ground her ass harder into me. "Besides, it seems like that someone is enjoying this" She said, in a playful...
https://telegra.ph/The-Expeditor-09-13

Shipman and I

(Underfire3527639, 2021.09.14 20:32)

""Would you like to come back to my house, I have a bunch of photos of Alaska in the winter, I think you would really enjoy seeing them." she smiled. "Yea, that sounds great! It will be nice to see what a furnished base housing looks like." We shared a laugh. "I remember what that was like." she said. I was pleasantly surprised when she turned onto the road I lived on, and then turned into a driveway four houses down. "I live four houses down from you!" I said. "Wow really?" "Yep". She unlocked the front door, and we stepped into her living room. I sat down on the couch,...
https://telegra.ph/Shipman-and-I-09-13

exegreeNeaniug jwzmi

(JamesSof, 2021.09.14 18:44)

hydroxychloroquine zinc <a href="https://hydroxychloroquine2021.com/ ">hydroxychloroquine </a>

bang bang

(JuanZi472085, 2021.09.14 18:29)

I could hear myself moaning. Nathan's fingers found my pussy."This girl is more than ready," Nathan said, stirring his fingers inside me. "I think it's time to adjourn to the bedroom."They each took one of my hands and I led them down the hall and into the bedroom."I think you should undress us," Royal said. "Go ahead, have fun with it."I began by unbuttoning his shirt. When I was finished I pulled his shirt out of his pants and ran my hands over his chest and sides. He was so solid. I licked his nipples and drew in the familiar scent of his cologne. I pulled the shirt down his...
https://juanzi472085.wordpress.com/

Molly - Chapter Six

(Belting5255991, 2021.09.14 16:25)

There were several more emails from women who offered to meet for coffee or a quiet dinner, but none of the others included nude photos. I confess, my self-esteem soared thinking of all these women lusting after me. My active imagination began displaying scenario after scenario of me allowing them to seduce me into their beds and leaving them breathless from our vigorous, repeated fuck sessions. My daydreams were interrupted by the buzzing of my phone. I flipped it over to see Sandra was calling. Confused, I answered, "Hello?"She giggled into the phone, "Hey you. Miss me yet?"I...
https://belting5255991.wordpress.com/

SaM’s Place - Chapter 06 of 15 In The Beginning

(Assaultive6134637, 2021.09.14 14:21)

Stories may contain strong or even extreme sexual content. All people and events depicted are fictional and any resemblance to persons living or dead is purely coincidental. Actions, situations, and responses are fictional ONLY and should not be attempted in real life.If you are under the age or 18 or do not understand the difference between fantasy and reality or if you reside in any state, province, nation, or tribal territory that prohibits the reading of acts depicted in these stories, please stop reading immediately and move to somewhere that exists in the twenty-first century...
https://assaultive6134637.wordpress.com/

MY SEXUAL AUTOBIOGRAPHY - PART - 30

(Eruve3372733, 2021.09.14 12:17)

Pooling desire begins to ease itself from my pussy. His tongue reaches out to taste one small drop. Easing gently, he slides it along the curls of my bush, lapping at my skin. Heat and fire started to build in me with each touch of my sexy and loving husband. Running my fingers into his hair, I press myself closer to his seeking mouth. Each stroke continues to slide across me. Finally, he moves his hand to part the wet lips of my sex door, my pussy lips.Looking into my eyes, he moves his tongue between my folds. Sounds of his loving reach my ears. Shifting my ass to accommodate his need,...
https://eruve3372733.wordpress.com/

exegreeNeaniug eacnd

(DiedraVex, 2021.09.14 11:11)

hydroxychloroquine coronavirus <a href="https://chloroquine2021.com/ ">hydroxychloroquine and covid </a>

exegreeNeaniug vfpue

(AshleyFek, 2021.09.14 10:25)

hydroxychloroquine and covid <a href="https://hydroxychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine </a>

Taken by Wolves part two

(HaelSturm3293807, 2021.09.14 10:13)

her body was sore, faint bruises already forming where the wolf had wrapped it legs around her narrow hips.It was the soft whine of one of the two remaining wolves that brought her attention him. he was standing not that far from her head digging at the ground in front of him. he was already hard, she could see his massive wolf cock hanging from his sheath. he was larger than the other two had been, and clearly in need."Oh you poor baby." She made a soft cooing noise to go along with her words and rolled over so that she could crawl across the ground toward him, keeping her head lower...
https://haelsturm3293807.wordpress.com/

exegreeNeaniug xahyh

(SharylReurb, 2021.09.14 09:18)

hydroxychloroquine and zinc <a href="https://hydroxychloroquineonlinenorx.com/ ">hydroxychloroquine pills </a>

Payment the Next Week

(Snipp4708597, 2021.09.14 08:11)

Deirdre starts to do the same. Within mere minutes they are both naked and feeling each other’s bodies. Samantha can feel the heat rising from pussy and spreading through her body.Deirdre becomes more excited and wet. Her pussy is burning with desire and it consumes her with need and passion. Her hands slide all over Samantha's body, touching and feeling her. Deirdre leans down and takes Samantha's breasts into her hands, teasing her nipples through the material. Samantha moans in pleasure then steps away from Deirdre. She starts to remove her clothes and Deirdre stands up and does the...
https://snipp4708597.wordpress.com/

exegreeNeaniug iqmps

(CarlosBlems, 2021.09.14 07:50)

hydroxychloroquine for covid 19 <a href="https://hydroxychloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine coronavirus </a>

Breast Milk Masochism

(Firepoint2644804, 2021.09.14 06:11)

Each step she took towards the club brought her closer to sweet release, and it was hard to keep herself from pushing through the crowd, sprinting down towards the alleyway she was headed for. In her pocket, her trembling fingers tightly gripped the small brass key she'd been sent. Hot wetness trickled down her bare inner thighs, and she wondered what would await her. Really, she had no idea. The note had been vague, only letting her know that her wish to have her tits abused would be fulfilled, and not to worry about any mess she might make with her milk. It had made no demands as to how she...
https://firepoint2644804.wordpress.com/

exegreeNeaniug emlmu

(DiedraVex, 2021.09.14 06:09)

hydroxychloroquine tablets <a href="https://chloroquine2021.com/ ">hydroxychloroquine where to buy </a>

exegreeNeaniug ewwis

(SharylReurb, 2021.09.14 04:22)

hydroxychloroquine sulfate 200mg <a href="https://hydroxychloroquineonlinenorx.com/ ">hydroxychloroquine and zinc </a>

Now this is Therapy

(Promenader6992961, 2021.09.14 04:10)

My intent was to eat that smooth young pussy. She grabbed my head stopping my descent, "i’m wet", she whispered. She obviously just needed some dick and I was more than happy to oblige. Moving up and hovering over her slight body I grabbed my tool and wiggled it up and down her slit to coat my head. She was extremely wet, more slimy than wet, as there was no doubt she was ovulating. Rocking my hips my head slipped right in before hitting resistance. She grunted while I continued to push inside of her,"easy dad .... dy", she said in a strained whisper. I spread my legs a little...
https://promenader6992961.wordpress.com/

Im happy I finally signed up 651091312

(Robertchoit, 2021.09.14 02:32)

rx drug card reviews results of viagra use grapefruit seed extract interactions <a href="https://viagrahati.com/">generic for viagra</a> decreased libido in women workup humalog kwikpen copay card [url=https://viagrahati.com/]online viagra prescription[/url]

Mom joined loke it or nto

(Absconcier1275861, 2021.09.14 02:10)

Eric come bring in the groceries for me, please. Eric came in and behind him were two new boys she had never seen, mom this is Mike and loots.Hi guys. He now has black friends she thought?"Hi Mrs M how are you"?"Fine thank you, Eric get the stuff out of the trunk for me". "Ok" and off the three of them went. Wow they had a strange smell on them, oh well probably there cologne. After all the packages were put away she looked around, the three boys had gone back to the porch. She had jeans and a new top she wanted to try on and she wanted to see how they looked. She headed out to...
https://absconcier1275861.wordpress.com/

exegreeNeaniug qyfjw

(DiedraVex, 2021.09.14 01:05)

hydroxychloroquine <a href="https://chloroquine2021.com/ ">hydroxychloroquine tablets </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78

Következő »