Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sexy mom's taste part 3

(reiku5256359, 2021.10.06 00:54)

"Mom, I am going to get a "bite"! Doyou want me to bring you anything?" "Let me come down and makesomething for both of us. Or shouldwe order a pepperoni pizza?" "Yes! My favorite food is pizza and Ican't deny that!" "Done, I'll order it now and we could amovie from the movies I bought lastweek from the "club"!" I ran butt naked to my room andpulled out a pair of boxers for changeinstead of my tights. I washed my faceand brushed my teeth. I still wasthinking about all that had happenedand to be honest, I wasn't worried if my mom would get pregnant. Maybe Iwas "loosing"...
https://telegra.ph/sexy-moms-taste-part-3-10-05

irormaboorb jnlhr

(Samuelbique, 2021.10.05 21:38)

modafinil pill <a href="https://provigilmodafinilus.com/ ">provigil online </a>

Workout 02

(Virgultum3618039, 2021.10.05 21:24)

And…I..." he paused, looking me in the eyes. "I need to think about us, what we did the other night. I enjoyed myself a lot. A lot more than I expected, and I’m not sure how she would like knowing about us, and I’m not ready to give up what we did, and …I guess I’d like to do what we did again..."I’d be lying if I said my heart wasn’t beating faster. Going from a sinking feeling of disappointment to a surprising feeling of happiness sat hearing his words. I shocked him, and myself as I leaned in and gave him a quick peck on the lips.THAT brought silence.Suddenly embarrassed and unsure, I...
https://telegra.ph/Workout-02-10-05

irormaboorb laznm

(NormanSix, 2021.10.05 19:29)

modalert 200 <a href="https://modafinilprovigilnes.com/ ">provigil side effects </a>

Вашим планом станет работать коллектив специалистов

(Robertvup, 2021.10.05 08:35)

Вашим планом станет работать коллектив специалистов. Все Без Исключения эксперты учреждения Proseo Group владеют эффективным навыком во продвижении веб-сайтов со поддержкой сеть интернет-менеджмента также мотивированы достичь значительных итогов согласно Вашему плану
[url=http://my-red-dos.ru/]http://my-red-dos.ru/[/url]

В Магнитке пособием по безработице расплачиваются за кредиты

(Jeffreynew, 2021.10.05 08:29)

[url=https://chel-week.ru/17591-v-magnitke-posobiem-po-bezrabotice.html]В Магнитке пособием по безработице расплачиваются за кредиты.[/url] В Магнитогорске зафиксированы случаи махинации с пособиями по безработице. Единовременные выплаты, выдаваемые центром занятости населения на организацию собственного бизнеса или на переезд в

BEZPŁATNE SPINY COIN MASTER 2021 – COIN MASTER ZAPISY 2021

(JeffreyArisa, 2021.10.04 03:57)

GRATISOWE KLAMRY COIN MASTER 2021 – COIN MASTER KODY 2021

Wciąż świeżo jakby nikt nie wiedział o Coin Master, lecz akurat istnieje współczesne zespala spośród najczęstszych ulotności przenośnych i są ku obecnemu kochane argumenty. Po kierownicze, owa spekulacja istnieje formalnie istotna, bo ujednolica bezlik okazów przebiegłości w jedyną walkę, czego nie chowa nigdzie indziej. Co kawał, gdy dostrzeżesz na ćwiartkę póz, jakie są akurat aktualne, są one ciut czyli intensywnie niewyobrażalnie bezkrytyczne do wygrywania, wszelako zasadniczo nie stanowi zatem kazus gwoli Coin Master niepłatne spiny, istnieje więc humorystyczne plus zaskakujące, znaczące gwoli kompletnych facjat dodatkowo ekip starodawnych oraz dla ciebie, co jest najoryginalniejsze egzystuje toteż, że umiesz pogrywać przeciw milionom kontrastowych polityków z całkowitego globu! Aczkolwiek jednak na obecnym globie włókno nie egzystuje perfekcyjne, natomiast niniejsza naśladuje jest same spokojne nieprawidłowości. Trwa tiulka pozornych bagaży, jakie są wymagane podczas interpretacji, wszakże nie są tak proste do dojścia. Jest współczesne niezawodnie nieodzowne, ponieważ prozaikowi sztuk tęsknią połyka dostarczać również szukać spośród obecnego profity. Tymczasem nie wkurzaj się namawiać żywo, tutaj pojawia się Coin Master szyfry!

Kiedy zagarnąć Bezpłatne Spiny Do Coin Master

Skoro istniejesz bliski do nas dodatkowo nie wybierasz wyjawiać dotkliwie zbitych groszy na poronione dziedzinie, takie kiedy tarcze, klamry a monety, jednak bezspornie teraźniejszego wymagasz, gdyż naśladujesz w Coin Master – niniejsze w harmonogramie. Wykuli Coin Master Hack, jakiego generalną czynnością istnieje wyzwalanie powoli tychże zbiorów na jakieś konto. Uformowanie aktualnego narzędzia podbiło nam strumień sezonu, wszelako ekstremalnie przedsięwzięli się udzielić ogólnym wielokondygnacyjnej jakości urządzenie do hakowania online, aby sumaryczni umieli z niego sięgnąć. Coin Master Hack dobycie łącznie nieodpłatny, o mule będziemy mogli oprzeć go z nieobiektywnego dochodu także miniaturowymi informacjami, które będą zasadne.

czytaj wiecej [url=https://footballmedia.pl/]COIN MASTER DARMOWE SPINY[/url]

пленка а1

(Antoniovdu, 2021.10.03 22:26)

Здравствуйте дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки. Наша организация работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси. Технология нашей работы позволяет превратить обыкновенное стекло в прочную конструкцию, которая в зависимости от назначения, сочетает в себе одну или несколько функций пленок. Наши специалисты быстро и качественно установят защитные и ударопрочные пленки в банках, магазинах и других административно-хозяйственных учреждениях. Установка таких пленок является необходимым условием при сдаче вышеперечисленных объектов под защиту Департамента охраны МВД.
http://www.chickenwheel.com/guild/forums/viewtopic.php?f=3&t=411&p=1445#p1445
http://www.k2dianshang.com/forum.php?mod=viewthread&tid=81&pid=30475&page=90&extra=#pid30475
http://www.hmelevsk-sp.ru/index/8-34680
https://www.zetteltalk.org/viewtopic.php?f=10&t=54528
http://bbs.long-d.cn/users/92716/

Cumming up Trumps Part 1

(demonologist547521, 2021.10.03 09:24)

The wall to Mexico had begun construction and he had already begun to dissolve Obamacare. However, as the breeze blew a few golden leaves over the sun drenched lawn, little did he know that the next 24 hours would change his life and perhaps that of the nation forever.He made his way over to the Roosevelt desk. He decided he wouldn't bother with a tie today he only had a few appointments, one of which was with the England Women's cricket team. Whatever cricket was. He was sure an advisor would inform him so he didn't look stupid. His shirt and trousers were freshly pressed and his hair...
https://demonologist547521.weebly.com/

Horny Reunnion (Part 5)

(heroineism7408047, 2021.10.03 05:49)

" I'm gonna take a shower. "" Wait up on me then. "I noticed her smiling as I responded, the redness of excitement growing back in her cheeks. Without even looking in her eyes I could easily tell the words "shower sex" were flashing in neon lights inside her brain. Had she planned to lure me in? I calmly got up and went for the pile of my clothes we'd thrown in a corner last night and then put on my underwear and jeans, since I hadn't really thought of bringing clean spares. She then led me to the bathroom, her ass waving side to side with each step, a clear factor that she was very...
https://heroineism7408047.weebly.com/

Jyll Part 3

(meri16239530, 2021.10.03 02:13)

We drank all the beer (mostly because of the peppers) and then began working the bottle. We laughed hysterically about absolutely nothing."Do you know how I got my last boyfriend?" She asked. "I was in a bar with some friends and this guy kept staring at me. Every time I looked over he was staring at me! So when I finished my beer I slid the neck of the bottle into my mouth… the whole neck… and when it was all the way down I looked over and watched him squirm as I pulled it out. A few minute later the waitress brought me a long neck Budweiser from him.""You didn’t!""I sure as hell did! …...
https://meri16239530.weebly.com/

Part 6: I got fucked by my husband's friends

(nightlite746143, 2021.10.02 22:38)

"She’s good, man. Aren’t you, Nina?""Yes, babe, I’m fine, thanks. You go catch up with your friends, I’ll bring dinner out soon." My husband left as I looked back at Rodney. God, he’s so fucking assertive. It turned me on so much. We continued to such each other’s lips a while longer before I realized I had to take the food out of the oven. The boys all sat down at the dining table as I served dinner. There were only six seats at our table and I had nowhere to sit. I went to grab a stool from the kitchen but Rodney looked at me and patted his lap. I walked over to him and sat on his leg...
https://nightlite746143.weebly.com/

Brian's Power, Part One-Four, Edited, IMPORTANT INTRO

(palanquin8041577, 2021.10.02 19:00)

His apprentice, of course, went with him, and my father later found out was ruining all the trails.  Gillian returned home, with nothing to show for his effort.  He had been gone nearly a year, and when he stepped through the gates, he was nearly on the verge of collapsing.  He was brought in for food poisoning, and as my father later found out, his apprentice was behind it.About three years after my disappearance, my father's apprentice became greedy with power.  His powers never even scaled up with my family's, and I think he knew that.  The only reason my father bothered to train his...
https://palanquin8041577.weebly.com/

new life 1.5

(LightDemo3284950, 2021.10.02 15:27)

Jake had a firm grip on my wrists and he squeezed them real tight. My dick was super hard and inches away from his face. "Suck my dick," I told him. Jake growled like a tiger, released my wrists, and grabbed onto my dick. It was like he was trying to rip my dick off my body, but it felt good. "Let go, you fuckin asshole," I said. I grabbed his big dick and tried to bend it. It was too hard to even move. Jake moaned, and then his eyes went wild with fury. He grabbed me roughly by the waist, pushed me backward on the ground and pinned me down, even harder than the first time. "Don't fuckin touch...
https://lightdemo3284950.wordpress.com/

Down on the Farm 03

(KetUstad6083628, 2021.10.02 12:32)

When all the kernels were exposed, Annabelle broke the ear free from the husk and held it up for Nicole to see."Perfect size," she said as she stepped behind Nicole. "All it needs now is a little bit of lube."Nicole looked very confused, but then gasped loudly as something small with a rough knobbly surface was pushed into her ass. Her eyes were very wide as Annabelle stepped back in front of her and began shucking the large ear of corn.Once the large ear was ready, Annabelle again stepped behind Nicole. This time she reached her arms around Nicole’s body and began massaging Nicole’s...
https://ketustad6083628.wordpress.com/

exegreeNeaniug nlxfr

(JamesSof, 2021.10.02 09:54)

covid ivermectin <a href="https://ivermectindelta.com/# ">ivermectin walgreens </a> [url=https://ivermectindelta.com/# ]ivermectin covid 19 treatment [/url]

Averse to Sex

(Kana8785174, 2021.10.02 05:23)

From her body language I can tell she is trying hard not to respond to the stimulation. She loves cunnilingus, as she fights a losing battle. Her body soon is starting to give a few twitches, as my tongue hits the mark. My fingers are again moving slowly in and out of her cunt. Wendy's body is starting to shudder as all her pleasure buttons are being manipulated and licked. Wendy's eyes closed and she starts groaning. " Nooooo. Pleeeease. I can't let you do this to me!!" She is rapidly losing the battle to control her orgasm, but still did not want me to make her cum. I sensed she had...
https://kana8785174.wordpress.com/

exegreeNeaniug vxjyy

(DiedraVex, 2021.10.02 05:04)

que es ivermectina <a href="https://stromectolfirststore.com/ ">ivermectin and covid </a>

exegreeNeaniug gwgye

(AshleyFek, 2021.10.02 03:43)

ivermectin purchase <a href="https://stromectolivermectinn.com/ ">ivermectin walmart </a>

exegreeNeaniug cqbsr

(CarlosBlems, 2021.10.02 03:31)

does trifexis contain ivermectin <a href="https://ivermectinzer.com/ ">ivermectina 6mg como tomar </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »