Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

exegreeNeaniug girid

(AshleyFek, 2021.09.14 00:31)

hydroxychloroquine for covid 19 <a href="https://hydroxychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine coronavirus </a>

Laura, Chapter 8

(Yogibogeybox1720323, 2021.09.14 00:08)

)I feel a little guilty for not giving you the full story, in the last chapter, of the details of my fuck with Laura in front of our house, so I'll get rid of my guilt by telling you the whole story.I had told you that I had taken off my boxers and Laura had taken off her panties but she had a miniskirt on, and I had shorts on, and we went out in front of the house in the moonlight, and proceeded to fuck in the street standing up in front of the house, and that's what happened. And then I said that the kids caught us and ran out of the house and gave us a big thumbs up. They knew what...
https://yogibogeybox1720323.wordpress.com/

Abusing Nadia - 3

(Renitent1443509, 2021.09.13 22:06)

She slid the head of the dildo into the entrance of her wet hole and pushed slowly, moaning as it slid deep into her. As she eased her panty crotch back into place she felt so very full. She stood cautiously and walked back to the sinks, unnaturally, with a stiff gait. Determined to keep the toy inside her for her boss, she walked up and down along the bank of sinks. When she felt more comfortable, with the long thick dildo held inside her, she stood looking at the entrance and after counting to ten and taking deep breaths, she moved to the door. The office was light and open compared to the...
https://renitent1443509.wordpress.com/

Как узнать что можно выиграть?

(Mixail, 2021.09.13 21:45)

Смотрю какие призы будут разыгрывать в русских лотереях на сайте https://mir-loto.com/category/prizi написал их админу он пообещал что еще розыгрыши всяких там пятерочек и других магазинов публиковать будут.

"OBSESSION"

(Hornaceous8069796, 2021.09.13 20:04)

.I can’t believe I’m writing this. I’ve started to many times, but I think how much of a weirdo I must sound like. Then I saw a video on a porn site and watched other girls doing it too. The one video stuck with me as the girl looked like me, only older. I watched it over and over as it got me hot watching it. I wished it was me doing the hot flashing to a guy with a camera on a public bus. It never showed his face but I could tell by her looks she was turning this guy on. ….Turning a guy on by flashing him was my obsession. Not a quick flash, but a sneaked peeking shot of my tits or...
https://hornaceous8069796.wordpress.com/

яма для канализации в частном доме

(Antoniofja, 2021.09.13 19:32)

Доброго времени суток товарищи!Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске компанией ЕВРОБУРСЕРВИС – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды в euroburservice – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! В результате работ по бурению: все работает вне зависимости от поры года, зимой вода не замерзает; внутрь не попадут грунтовые и стоковые воды или посторонние предметы; вода бесперебойно поставляется из подземного водоносного слоя. Обустройство скважин на воду в Минске. В рамках комплекса наших услуг в Минской области мы также определяем динамический и статический уровень воды в скважине. Заключительный этап — подведение воды по трубопроводу. С этой целью мы устанавливаем мембранный бак, куда закачивается вода. Объем закачиваемой воды и, соответственно, объем бака зависит от того, сколько требуется воды в данном домохозяйстве или на данном объекте. Дальнейшее распределение воды по помещениям происходит уже из этого бака. После того, как вода подана, по желанию заказчика можно установить водоочистные системы различной сложности, отопительные и водонагревательные системы и системы автоматического управления.
От всей души Вам всех благ!
http://67.205.147.96/viewtopic.php?f=2&t=128482&p=225289#p225289
http://www.avtoturbina64.ru/index/8-8551
https://uc.infinix.club/forum.php?mod=viewthread&tid=4253107&extra=
http://seexxxnow.net/user/Patriotzxw/
http://www.genevagallery.net/ontario/viewtopic.php?f=2&t=79859

exegreeNeaniug ehbjt

(ThomasJanda, 2021.09.13 16:37)

buy azithromycin online <a href="https://zithrotabsonline.com/# ">buy azithromycin </a>

exegreeNeaniug isgsv

(Robertlox, 2021.09.13 15:56)

buy azithromycin cart [url=https://zithrotabsonline.com/# ]azithromycin price [/url]

exegreeNeaniug fxirj

(RichardJax, 2021.09.13 15:38)

buy zithromax cart <a href="https://zithrotabsonline.com/# ">zithromax 250 mg </a> [url=https://zithrotabsonline.com/# ]zithromax 250 mg [/url]

The Sideline Story

(Blacklight2831874, 2021.09.13 15:27)

It wasn’t the way she wanted to spend her Saturday night but frankly she wasn’t about to go anywhere or do anything out in this weather—rain could be heard all throughout the dorm hall and unlike every other night that was filled with bumping bass from the neighboring dorms, and laughing and running down the hallway, it was quieter than usual. Everyone was either already in bed or they were preparing to go. Lucky them. With Chemistry homework due for her afternoon class, she had to get it all done and there wouldn’t be any sleeping for her. At least not for now. She’d have to deal with that...
https://blacklight2831874.wordpress.com/

exegreeNeaniug uootu

(Manuelthava, 2021.09.13 15:21)

buy zithromax <a href="https://zithrotabsonline.com/# ">azithromycin price </a>

exegreeNeaniug lpbbq

(TimothyTug, 2021.09.13 15:20)

buy azithromycin cart https://zithrotabsonline.com/#

Black on Pink

(Abiturient2652554, 2021.09.13 12:46)

My head pounding made it even more obvious. At least I didn’t have to work. A day for sleeping before I drag myself to the office.Then it hit me I wasn’t laying in bed alone. The warm breath on my neck and the placement of a hand on my arse. I was defiantly naked. I moved and the hand moved with me. I swallowed I needed water. I moved gently so that a) the pounding didn’t get worse and b) not to wake who ever was in my bed asleep. My bedroom was strewn with clothes, shoes, sheets and pillow.Apparently rough frantic love was made. I staggered through to what should be my kitchen. I...
https://abiturient2652554.wordpress.com/

Escape For Passion 3

(LINDIA6588726, 2021.09.13 10:05)

He began to slowly run the head of the soft, latex cock around her ass hole and tease her with it. Judy was able to gain just a little leverage with her toes on the floor and managed to swing back onto the very tip of doubly frustrated by not being able to do it herself. Sid replaced the dildo again with his fingers into her butt He pushed deeper and lengthened the strokes into her body. When he felt her begin to loosen up even more, he slid his finger back out and pushed four fingers back into her anus. She groaned loudly as he stretched her tiny asshole further with his fat fingers....
https://lindia6588726.wordpress.com/

Return to Earth - 09

(MyrtleGirl241433, 2021.09.13 07:28)

He must have been over eighty years old. His hair was just turning white and he walked slowly."These things have been so popular I have to keep them locked up. People steal the craziest things," he said and walked toward a cabinet behind the counter. "Funny thing is they are no good without the programming unit. Unfortunately," he came back with a small package, "that is almost the limit of my knowledge of them. The missus and I have gone through all of that a long time ago, the old fashion way."Cynthia giggled. "I don’t intend to forgo that opportunity if it comes but this will...
https://myrtlegirl241433.wordpress.com/

Spiritually Led

(Tortile3531201, 2021.09.13 04:49)

I put my surreal weekend out of my mind and spent the rest of the week just working and did my best to avoid both women, when the weekend came round again I busied myself cleaning and decided to stay inside. I sat on my couch with a coffee when I heard a light knocking on my door. I opened it to Clarissa, the tall redhead that lived on the floor above me. She was another of the 5 I'd classed as 'OMG hot' in my head, tall, slim, amazing tits and a very pretty face, like the other 4 she too wouldn't look twice at me."I uh, didn't have anything broken or anything so I didn't know what to say...
https://telegra.ph/Spiritually-Led-09-11

SLAVE LEIGH_(0)

(dsadw5490004, 2021.09.13 02:14)

my Master's name is Dark Hunter. i am allowed to call Him Dark Hunter, Sir or Master. i was instructed to write this out by my Master and share it with the world. i am to write out: a) The nature of my relationship with Dark Hunterb) Why i am the slave of Dark Hunterc) What i hope to gain from this relationshipand d) What i learn from training sessions with Dark Hunter, citing specific examples a) i am the live-in, full-time female slave of the Perfect Man Dark Hunter. i keep Him happy in all ways and He keeps me in line. i serve Him. He trains me. i learn to be a better...
https://telegra.ph/SLAVE-LEIGH-0-09-11

PHYSICAL EXAM

(GrownMan7972977, 2021.09.12 23:37)

Nadler's office wishing for the life of her that she was any place but there!!! Momentarily lost in thought, she jumped a little when the doctor's nurse burst into the room and offered, "You must be Nicki, I'm Meg Kean, and I'm Dr. Nadler's nurse, so, what can we do for you today, Nicki!?!" Nicki was a little taken aback at Meg Kean's enthusiasm, but after finally regaining her bearings she replied softly, "Well, uh, it's a female problem!!!" "I see," the nurse replied while getting out her pen to make notes on Nicki's chart, "and what exactly are your symptoms!?!" Nicki turned a bright shade...
https://telegra.ph/PHYSICAL-EXAM-09-11

Im glad I now registered 499615740

(RichardSpalm, 2021.09.12 22:20)

sildenafil generic price when to take viagra best male enhancement pills walmart <a href="https://gncedstore.com/">gncedstore.com</a> generic cialis only in usa chinese pill identifier penicillin side effects [url=https://gncedstore.com/]gncedstore[/url]

Decent into the Bull Pen

(eski8929214, 2021.09.12 21:02)

.." I grunted as I thrust, " let me have what I want, everything will be fine. Now let's break you in." With another grunt I finally bottom out in her, the friction burning in the walls of her shocked cunt, spreading her wide with what feels to her like an unbelievable girth as she feels my balls resting against her ass. Terrified and still too stunned to speak, she whimpers. The hand over her mouth retreats, slapping her hard on the ass, and then commanded, " Now, just do as I say and everything will be fine. Milk me. Come on, squeeze me with that tight, sweet small cunt. I want to feel...
https://telegra.ph/Decent-into-the-Bull-Pen-09-11


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78

Következő »