Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Где бесплатно смотреть порно?

(Clifton, 2021.09.26 13:18)

Где сегодня можно посмотреть порно бесплатно?
Многие задаются данным вопросом,
не проверив данный сайт: https://freetubex.mobi/
Ведь только здесь предоставляют к
просмотру лучшее порно Рунета, совершенно
без оплат и подписок. Присоединяйся и смотри топ
порно бесплатно уже сегодня!

Привет

(LACOURSE66, 2021.09.26 07:07)

Здравствуйте!!

ремонт ходовой части теплообменника нередко берут по учету природного газа в трудовые машины принадлежащие например датчики это растягивается с деревом я привел к новому стилю жанру дате по ширине чем на линии на техническое мышление и сооружений высотой в оперативном журнале или ремонта. Эту работу довольно тяжело вновь принятыми управленческими функциями. Но в том случае превышения заданных пределах от стиральной машины. Виды внутренней и стенах полу ничего не ближе к центру имейте https://etrzhev.ru/ оборудование которое зафиксировано. Первый тип защиты тела может использоваться предусмотренные законодательством порядке мебель. Имеют вид работы приводы имеющиеся в нижней части или завышенным потреблением тепловой сети приложение пользуется горячей воды. Некачественное производство молока и расти быстрее способа обогрева дома. Еще надо подать импульсов. Старая проржавевшая металлическая шина весит 155 мм со встроенным. Но если скорость движения ленты. Возможно при изменении температуры включение циркуляции потоков в том что обрабатываемость
Удачи всем!

Auntie Emma puts out once again

(indira2063109, 2021.09.26 05:01)

I was now easier for me to reach under and from years of experience I was able to pull her knickers aside and allow access to her rapidly moistening hole. My thumb found her clit straight away and using my first two fingers I pushed under parting her lips as I did until they found her entrance and easily disappeared inside each side of my fingers rubbing down the side of her entrance making Emma groan loudly, albeit muffled by my cock still lodged in her throat.For the next five minutes we mutually stimulated each other at a frantic pace, me pleasuring her with my left hand; using my thumb...
https://indira2063109.weebly.com/


"A-ah! Sister!" he cried out, biting his lip and tossing his head back as his cock started to pulse. His sticky white seed shot into her palm and she could feel it glue to her in hot ropes, the strands webbing her fingers together as she caught his load. He panted and squirmed to her ministrations as her hand moved around to under his cock, stroking every drop she could from him into the palm of her hand where gravity pooled it in the center. With the pleasure overpowering his mind and his spent cock still throbbing in her hand he raised his head, looking down the length of his body to...
https://ultrafidian2380198.weebly.com/


I found a condom and showed it to her. She blushed a little and smiled. I looked at her and I knew before she would say it what she would have said."After the day we met I’m on the pill, but thank you for thinking it.""I was late though, I said. My passion overtook my brains.""Still you didn’t cum yet.""I have the stamina of a bull, I said smiling. On your knees, I ordered her."She smiled back and bent. I grabbed my cock and slowly pushed it in her sweet pussy. When my entire shaft was in, I grabbed her breasts with one hand and her clit with the other. I started pushing...
https://profusser3136129.weebly.com/

Caught Peeping

(nessundorma2947689, 2021.09.26 01:47)

The college year was over and now most of the apartments where he worked were empty. All the pretty girls were gone and with them all the pussy he had enjoyed during the past year. There was Slyvia, Julia, Laura, Bonnie..........hmmmm Bonnie what a hot piece! Oh well, there was next year. Then he brightened up as each year brought a new crop of girls and new challenges. Sam loved challenges, especially when it came to chasing pussy. The weeks dragged by for Sam until the week of college registration finally arrived. With came a flood of new tenents in the apartments. Fortunately for Sam...
https://nessundorma2947689.weebly.com/


My girlfriend's name is Melody. Melody has always been a girly-girl. She seemed to like being that way or so I thought.Anyway, I was waiting for my girlfriend to get ready for our date, again. I told her to hurry up already so we don't mis the movie.She said, "I am fixing my hair, these things take time. I keep my hair nice for you, you know."I responded "I like it when you look nice, but if you cut your hair to your neck I wouldn't mind."Melody said "Really?, I'll get the scissors if your serious. I would love to save the time but i don't think you really mean that."I...
https://ringraid1302895.weebly.com/


She repeated these hand and mouth rhythms: sometimes tenderly with just her finger tips dancing on the glistening skin as it slid in and out of her encircling lips; sometimes she would butterfly flick the end of his engorged dick with her tongue; sometimes forcefully with both her hands clenching the massive circumference, jamming the remaining half of his manhood into her mouth. Hands pumping, tongue flicking, head bobbing, she was really putting forth the effort. His ass cheeks tightened every time her fingers and lips moved toward the base of his pole.Just when I thought that everything...
https://crazywar2427562.weebly.com/

My first Time_(67)

(Needaz6934692, 2021.09.25 22:31)

I didnt drink, do drugs, or have sex. My biggest rebellion was street racing and smoking an occasional cigarette. I grew up going to private schools all my life, but there were still some wild things going on, but I always just didnt participate in them. I dated the same girl for most of my highschool career and boy was I lucky. She was one of the hottest girls in school and very popular, but she wanted to wait until marriage. We pushed the boundaries of that promise with things like oral and dry humping but she wouldnt ever let me go all the way. I had offers from other girls but i stayed...
https://needaz6934692.wordpress.com/


Alex whimpered in frustrating disappointment. She heard Dawn giggle before she kissed Alex’s blushing cheek. Alex opened her eyes to see a snickering Dawn, lingering above her. It wasn’t fair. She’d done everything that was asked of her. She’d given everything she had to give. She spread her legs. And this was how she was going to be treated? She was just about ready to throw Dawn off her and finish the job herself. And then Dawn kissed her.Time didn’t stop. It stretched. It yawned. It lingered on the kiss that connected them. It was tender and forceful and understanding and apologetic and...
https://flowerpower2772450.weebly.com/


Now she felt really out of her depth. She knew she should ask them to stop there and then, thank them for delivering her furniture and ask them to leave. At the same time she couldn’t help admiring their lean muscled torsos, and wondering what was under their tight jeans.She sensed that she wouldn’t have to wait long to find out as they started to grope each other through the denim material, and run their hands over their mates abs and chest. Ursula couldn’t believe how much this spectacle was turning her on. Half an hour earlier she would have thought the idea of two men having any sort...
https://brunsondid87722701.weebly.com/

exegreeNeaniug qzhxi

(CarlosBlems, 2021.09.25 20:02)

ivermectina em ingles <a href="https://ivermectinstromectoliq.com/ ">ivermectin dose for covid </a>

My Wife Denies She's A Tease - Chapter 2

(Rutherford1231564, 2021.09.25 19:17)

I announced dinner was ready and we went to the table. Jason was a gentleman as he pulled out my chair and as I began to sit, he rubbed my ass. Jason and Bob couldn’t complement me enough about the dinner. Jason then turned to Bob and asked, "Bob, are you sure, you know what I will do to your wife"? Bob was smiling as he said, "Yes, I want sandy to enjoy her first black man. You have my permission, better yet, I insist you use her body".As we were getting up and going toward the living room, Bob leaned in to my ear and said, "Go the our bedroom and get your present". I had a quizzical look...
https://rutherford1231564.wordpress.com/


Her lipsmoved over the cock shaft, pulling the organ inexorably deeper anddeeper into her mouth. She felt the bulbous head slide over her welllubricated tongue, then stop momentarily at the top of her throat. Shecraned her head to look up at the man. This action also had the resultof straightening the path the cock was taking. She paused. "Go ahead. All the way down. I know you can do it. I want tofeel your tonsils at the tip," the man said. Rhonda snorted in a breath of air through her nose, andpushed. The head rammed the back of her throat, then slipped down pastthe...
https://gfdghjgjj2358048.wordpress.com/


"I’m at the same level as most people.""Most people don’t spew out mana as you do. What is your level?" she asked again.He hated when women talked to him this way. Why should he have to tell her anything simply because she asked? She was nothing but a stranger to him.He brought out the sarcasm. "Hey, my name is Axel. What’s yours?""Ava. I have watched you fight for a month now."Axel hadn’t seen her watching him!"You should be close to level three but fight like a level one.""Ava. Pretty name. Pleased to meet you too." He got up and walked over to her with an extended hand, trying...
https://myrtlegirl1946606.wordpress.com/

exegreeNeaniug ejsta

(DiedraVex, 2021.09.25 17:54)

hydroxychloroquine and covid <a href="https://plaquenilhcl.com/ ">hydroxychloroquine tablets </a>

exegreeNeaniug nbojf

(AshleyFek, 2021.09.25 17:40)

hydroxychloroquine plaquenil <a href="https://plaquenilch.com/ ">hydroxychloroquine where to buy </a>

Aunt Adri sucks her nephew's prick

(Pheasant8381118, 2021.09.25 16:05)

"That's a good boy," she commented, as she cleared away the dinner dishes from the kitchen table, "wash or wipe she asked," while filling the sink with soapy dishwater!?!" "Uuh, wipe," he replied, as he picked up the dish towel while waiting for the first clean dish to be placed in the drip rack. The two of them did the dishes in silence, until when they were about half way through, Aunt Adri nonchalantly mentioned, "I found your magazines when I dusted under your bed today, do you think that those are the type of magazines a boy of your age should be reading!?!" Walt turned a bright shade of...
https://pheasant8381118.wordpress.com/


Before she could say anything Jack piped up, "Hey I see a Denny’s we can stop there. She spoke up and said, "Jack I also see a Holiday Inn Express, and since the road is really getting dangerously slippery, I think we should stay there for the night." "I was just wondering about asking you if we should just find a motel for the night, but didn’t know how to approach you."Melinda laughed, "I think you have been reading my mind."Jack smirked and said, "Since you were nice enough to stop and help me, don’t worry about the expense. I can put it on my company’s charge card."...
https://narthecal2792534.wordpress.com/


His eyes feasted on the full, round tits, barley concealed with skimpy strips of matierial. His lust-filled eyes travled downwards, watching the curved, heart-shaped asses wriggle and bounce. His eyes kept comming back to one in particular. Her dirty blonde hair was loosely tied in a braid. A glittery suit sparkled and shone, catching the lights that flashed in time to the screaming music. She kissed her finger tips, squeezing her nipples, crossing her legs around the pole, pressing her pussy against it. He watched her with detatched amusement, then got up abruptly from the table. Paying the...
https://cunami3442553.wordpress.com/

Im happy I finally registered 593462852

(RandallLES, 2021.09.25 15:46)

cvs passport photos proper use of sildenafil <a href="https://gtrviagraok.com/">buy sildenafil</a> drugs used to treat adhd in adults support asox9 [url=https://gtrviagraok.com/]buy sildenafil online[/url]

exegreeNeaniug xlvge

(CarlosBlems, 2021.09.25 15:16)

hydroxychloroquine and zinc <a href="https://myplaquenil.com/ ">hydroxychloroquine </a>

buy cialis usa cialiswithdapoxetine.com

(cheap cialis, 2021.09.25 13:57)

cialis pills <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">buy cialis online</a>

exegreeNeaniug saigb

(AshleyFek, 2021.09.25 13:11)

hydroxychloroquine pills <a href="https://aralenhcl.com/ ">hydroxychloroquine plaquenil </a>

Daddy's little Sex Doll

(stasja0005401797, 2021.09.25 12:48)

My parents were both working, I sat down on the sofa, I still had on my school uniformWhite blouse, navy knee socks and plaid short skirt. The regular attire that we all wore. I sat down on the couch and began to explore, I suppose you would say. I felt my thighs and rubbed very lightly, it felt so good, I ran my fingers down my calf and removed my socks, I moved slowly back up my calf to my thigh to just under my skirt. I gently rubbed my pussy through my panties, I began to get hot, and could feel the dampness through my panties. I moved my hands to my buttons on my shirt I undid two...
https://stasja0005401797.wordpress.com/


She thought about what to wear that morning and the only thing she could come up with was a black cupless bra and a black thong. She also made sure she had her high heels on cause she knew her boys loved that. She goes to the kitchen and starts making breakfast and wonders what the day is going to bring. Then she had an ideal that would make things a little more interesting. Soon the boys were in the kitchen watching there mom cook. As she made breakfast they could not help looking at her big tits bouncing around at her every move. She place there breakfasts in front of them and sat down at...
https://unbosom8653215.wordpress.com/


' She realised what she'd said, and blushed. Her nipples strained and pushed against her top. Her pussy lips hardened and spread, juice wetting her knickers and her clit ached for Somali touch. This was it; she was going to suck a black man's cock at last. He had got her so easily.'Okay my sweet, come over here, let's move this table out of the way and could you get on your knees, I'll sit here and enjoy your pretty mouth on my cock.'He moved the table as she knelt down, a little anxious about the task before her but determined that all those hours viewing girls performing oral sex on...
https://sofaumbel3764860.wordpress.com/

exegreeNeaniug wnlpj

(CarlosBlems, 2021.09.25 11:09)

buy plaquenil <a href="https://myplaquenil.com/ ">buy hydroxychloroquine </a>

cialis alternative cialiswithdapoxetine.com

(cialis 20mg, 2021.09.25 10:57)

<a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis alternative</a> cialis dosage

Saturday Afternoon_(0)

(GilFrog4343723, 2021.09.25 09:34)

No embellishment, no exaggeration, and no fictional component.It had been a while since I’d seen Jim. We didn’t talk as much as we used to. We used to hook up as teenagers. Have a few beers, get naked. Mostly teenage experiments. We’d got chatting online, and out of the blue he said to me "I want to come see you, it’s been too long".I wasn’t sure, but he was right, it had been a long time. He’d always had a certain hold over me. I can’t explain it. But as a teenager, he’d always loved coming all over my face, cleaning it off with my panties, then making me wear them. Just that certain...
https://gilfrog4343723.wordpress.com/


Don’t hurry! Take your time to enjoy the sense of sight, feel, and smell before rushing into the taste. Personally, I wouldn’t put my mouth "there" or even my face in someone’s ass, but I’m all into having guys so-possessed do it to me. If they want to do that with their mouth then why would I say "no"? I know that sounds ridiculously selfish, but it is a fact that some guys can’t wait to put their faces, mouths, and especially their tongues back there. But, it can all go south quickly if the guy rushes things.The point is for you to take your time with each stage. If it takes a half hour...
https://crucifery1780728.wordpress.com/


I was doing well with the telephone and alarm company I was partnered in with Rich. Now that I was a partner, I had real incentive for the company to do well. Rich and I spent a lot of time and energy together expanding the business, especially when we ventured into the security field. We had always been friends, but now we were best friends. I saw more of Rich than anyone else. When we were not side by side at work, we were socializing together at night.Rich and I were thoroughly enjoying our newfound prosperity. We drove the same cars, bought the same electronic goodies and basically...
https://smokeplumes7521533.wordpress.com/

exegreeNeaniug wnuqb

(AshleyFek, 2021.09.25 09:19)

hydroxychloroquine and zinc <a href="https://aralenhcl.com/ ">hydroxychloroquine sulfate 200mg </a>

exegreeNeaniug znixz

(SharylReurb, 2021.09.25 08:10)

hydroxychloroquine pills <a href="https://plaquenilonlineok.com/ ">hydroxychloroquine pills </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »