Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

exegreeNeaniug ngjcy

(AshleyFek, 2021.09.20 10:20)

hydroxychloroquine buy online <a href="https://chloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine coronavirus </a>

exegreeNeaniug gopmr

(JamesSof, 2021.09.20 10:20)

hydroxychloroquine tablets <a href="https://hydroxychloroquineok.com/ ">hydroxychloroquine 200 mg tablet </a>

exegreeNeaniug vavyh

(CarlosBlems, 2021.09.20 10:11)

hydroxychloroquine pills <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine tablets </a>

The Doomed Job: My Fucked-Up Past

(recklessa3425578, 2021.09.20 09:12)

i had no one to proof-read it, so i did it myself (it's a really tiring job), and i know a few errors might have gone unnoticed. I've tried to use good English, but then again, some errors might be there. Don't be a grammar nazi. Bear with me. Most of you will find the first part irrelevant, which is true. It is just an insight into the life of Joseph Nelson. This part is the foundation stone for the rest of the story, which is why it's important. The next parts', i hope, will be interesting. The story has been told from Joseph's perspective. Lastly, do vote and comment what you think. Don't...
https://recklessa3425578.weebly.com/

exegreeNeaniug qwwfg

(DiedraVex, 2021.09.20 09:11)

buy chloroquine <a href="https://buychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine buy </a>

exegreeNeaniug xwozr

(SharylReurb, 2021.09.20 08:16)

buy chloroquine <a href="https://chloroquineonlinenorx.com/ ">buy chloroquine </a>

exegreeNeaniug bfnlv

(AshleyFek, 2021.09.20 05:19)

hydroxychloroquine buy <a href="https://chloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine malaria </a>

Her.....

(willhunting3520713, 2021.09.20 05:06)

He was pretty much the king of our high school. You know, loved by all and has all the talent and is going places. Girls love, and guys want to be part of the party while it lasts. And here I am sitting on the bench, the coach usually puts me in for fakes or to give Malcolm a break. This game, he was on fire so I was riding the pine.I was drinking some water and just felt a wind hit be from behind, just urging me to look behind. So I turned around, and there she was. A tall, long red haired, dark eyes goddess of a woman. She looked like she was in college, which made me wonder why she was...
https://willhunting3520713.weebly.com/

exegreeNeaniug ugudm

(CarlosBlems, 2021.09.20 05:04)

hydroxychloroquine tablets <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine zinc </a>

exegreeNeaniug ipodn

(DiedraVex, 2021.09.20 04:06)

hydroxychloroquine zinc <a href="https://buychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine plaquenil </a>

exegreeNeaniug rrgzq

(SharylReurb, 2021.09.20 03:19)

hydroxychloroquine sulfate tablets <a href="https://chloroquineonlinenorx.com/ ">hydroxychloroquine covid 19 </a>

trip to DC

(jollyjoist5811009, 2021.09.20 03:00)

when i came back and pulled the sheet back, she was lying on her side with her legs gaped open......and i saw the thick furry lips hanging between her thin thighs. it wasn't the first time i'd seen her sex, but this was more than i could take on that day. she'd seemingly teased me all evening long, walking to the shower after stripping in front of me. sitting and watching the tv in the motel with her robe open enough that i could see all of her tits and the thick mound of her pussy. it may have been the beer....well i know it was the beer that made me get up to whizz, but it all...
https://jollyjoist5811009.weebly.com/

Sharing Cindy Capter 32 - Cindy Enjoy's Her Fireman's Hose

(mountbatten5418448, 2021.09.20 00:57)

It really accentuated her breasts and they would have a sexy little wiggle with each step she took. She kissed me goodbye and headed out to meet Jim. I spent the next few hours in anticipation of her return.She came home later on in the day and I could tell that she had fun. She said that Jim had taken her around to his fire station in West Chester and given her a tour of the place. She said that there were several other firefighters there when they got there and Jim wasted no time in showing her off to his buddies. They all were very nice to her and according to her, all were very sexy...
https://mountbatten5418448.weebly.com/

exegreeNeaniug hwfkb

(AshleyFek, 2021.09.20 00:23)

hydroxychloroquine malaria <a href="https://chloroquinencov.com/ ">ncov chloroquine </a>

exegreeNeaniug errtr

(JamesSof, 2021.09.20 00:21)

hydroxychloroquine sulfate tablets <a href="https://hydroxychloroquineok.com/ ">hydroxychloroquine zinc </a>

exegreeNeaniug exltk

(CarlosBlems, 2021.09.20 00:09)

trump hydroxychloroquine <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine buy </a>

exegreeNeaniug ahfcp

(DiedraVex, 2021.09.19 23:07)

hydroxychloroquine <a href="https://buychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine zinc </a>

sexting...

(cloude28231639, 2021.09.19 22:54)

For the most part over the next couple of months they talked back and forth about normal life. Nothing sexual whatsoever. John was happy that he had connected with an old friend and enjoy reminiscing about the old days, and good times and troubles he and his friends got into. That was until one night when he woke up to use the bath room. He saw a message from Colleen which wasn't anything unusual, that was until he read it. "I bet if you fucked me in school our lives would be so different right now" and of course she sent a picture of herself naked sitting on the floor with a bottle of wine...
https://cloude28231639.weebly.com/

exegreeNeaniug umtao

(SharylReurb, 2021.09.19 22:23)

hydroxychloroquine and covid <a href="https://chloroquineonlinenorx.com/ ">hydroxychloroquine </a>

MY SEXUAL AUTOBIOGRAPHY - PART - 44

(regicide4977681, 2021.09.19 20:49)

We hugged each other tightly and were taking some rest before starting another fucking game between us.My hand swept across her young boobs, touching so lightly the rounded swell of her boobs. I felt the soft tender skin just above the plunging neckline, my hands sweeping over them, stroking, caressing the supple beauty only a few millimeters from me now, was she. Her face continued to blush, to grow like a ravaging heat, flames of passion that consumed every inch of her delectable body. God! I wanted to taste her again, to feel her face press against mine, lips to lips, tongues dancing,...
https://regicide4977681.weebly.com/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »