Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

exegreeNeaniug sgzlx

(AshleyFek, 2021.09.19 19:14)

buy chloroquine <a href="https://chloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine buy </a>

Emma Chapter 1

(lusterbunny8577042, 2021.09.19 17:24)

He presses a cloth strip into the wax to set and globs more wax into the hairy mess all around her pussy, taint and asshole. Emma moans from the heat of the wax touching her sensitive pussy. This feels nice she thinks just as he grasps the first cloth strip and rips it from above her pussy. The hair is pulled by its roots from her skin in a loud ripping sound. Emma gasps and screams at the top of her lungs in pain. She starts crying knowing there are more strips to pull. He repeats the process with the upper left and right strips leaving her pussy top smooth as a baby's ass but red. Next is...
https://lusterbunny8577042.weebly.com/

Clexiclor

(Chertin, 2021.09.19 17:14)


It's difficult to find educated people on this subject, but you sound like you know what you're talking about! Thanks

My Sister the Nun Ch 3

(triticeous4176036, 2021.09.19 15:22)

It was always a wonderful feeling for him to make Jennifer the center of his world. He placed his hands under her smooth knees, in back of her thighs and lifted her legs so they were almost hanging in space. This movement brought her beautiful vagina into view, and only a few inches lower was her little butt hole, which was winking at him invitingly.He first licked slowly from her winking little hole, up to her tight vagina sucking all the way. Then with the daring of an Acapulco cliff diver he dove into her pussy hole, tongue first. Due to the God’s lack of understanding, and...
https://triticeous4176036.weebly.com/

A nurse's story

(testrobot1790858, 2021.09.19 13:18)

"Perhaps fifteen minutes later the pair saw Malcolm walk in with a several of his friends. This was something Carol hadn't expected, but admitted that she was certainly excited to see him. She didn't know any of the other men though, and neither did Susan. They knew, however, that none of them were from the hospital staff.The four men came over and joined the women at the table and sat down. Malcolm introduced Antwan, Duane, and D’shawn. He explained that they were all members of his basketball team in the city's adult recreation league. Providing introductions, Malcolm explained that...
https://testrobot1790858.weebly.com

exegreeNeaniug rsldl

(CarlosBlems, 2021.09.19 11:53)

hydroxychloroquine 200 mg tablet <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine sulfate 200mg </a>

Dannell, Donnell, and Darnell (What Just Happened part4)

(lumbricine1159881, 2021.09.19 11:17)

"Save some for me," Dannell cut in like a ballroom dancer, grasping my shoulders and pulling me to him. There was no need to lure his tongue in – he probed inside me as if he were trying to touch the back my throat with his tongue. Breathtaking!"So, not to be unromantic, but I do need some practice here." And I reached down to press my hand against his crotch, I could feel his girth burgeoning at my touch and it made me feel deliciously sissy as my clitty started to stiffen a little. I kneeled before him and reached for the zipper and pulled it down, reaching inside to feel his heft and...
https://lumbricine1159881.weebly.com

exegreeNeaniug xjsvl

(DiedraVex, 2021.09.19 11:02)

hydroxychloroquine plaquenil <a href="https://buychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine generic </a>

exegreeNeaniug blhiv

(AshleyFek, 2021.09.19 07:29)

trump hydroxychloroquine <a href="https://chloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine buy online </a>

exegreeNeaniug dtxsd

(JamesSof, 2021.09.19 07:25)

hydroxychloroquine buy online <a href="https://hydroxychloroquineok.com/ ">hydroxychloroquine pills </a>

exegreeNeaniug pvkkp

(CarlosBlems, 2021.09.19 07:18)

hydroxychloroquine pills <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine for covid 19 </a>

Если целитель довольно определять таблетки сообразно прямым жалобам человека

(CarlosTax, 2021.09.19 03:23)

Если врачеватель будет назначать таблетки сообразно прямым жалобам человека, то это даст чуть временное потворство и высокую токсическую нагрузку на организм, только человек не выздоровеет! Костоправ принужден целить пациента, исходя из информации о ПФС, а эти причина определяет медицинский психолог и выдает свое приговор лечащему доктору. Как в этом случае ученый будет лечить не симптомы пациента, а их причину, и только тут питаться надежда на исцеление!
Наш портал называется:
[url=https://vipdoctor.life/]
лечебное голодание цена[/url]

exegreeNeaniug mcmfl

(AshleyFek, 2021.09.19 02:48)

ncov chloroquine <a href="https://chloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine malaria </a>

exegreeNeaniug rqbse

(JamesSof, 2021.09.19 02:45)

hydroxychloroquine and zinc <a href="https://hydroxychloroquineok.com/ ">hydroxychloroquine buy </a>

exegreeNeaniug ljyrb

(CarlosBlems, 2021.09.19 02:38)

hydroxychloroquine sulfate 200mg <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine for covid 19 </a>

exegreeNeaniug mkhuz

(DiedraVex, 2021.09.19 02:02)

hydroxychloroquine generic <a href="https://buychloroquineww.com/ ">hydroxychloroquine for covid 19 </a>

exegreeNeaniug epvym

(JamesSof, 2021.09.18 22:03)

hydroxychloroquine buy online <a href="https://hydroxychloroquineok.com/ ">hydroxychloroquine buy </a>

exegreeNeaniug emxar

(CarlosBlems, 2021.09.18 21:57)

hydroxychloroquine and covid <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">ncov chloroquine </a>

exegreeNeaniug twuym

(AshleyFek, 2021.09.18 17:29)

hydroxychloroquine buy <a href="https://chloroquinencov.com/ ">hydroxychloroquine and covid </a>

exegreeNeaniug ssqwl

(CarlosBlems, 2021.09.18 17:20)

hydroxychloroquine and covid <a href="https://getfastchloroquine.com/ ">hydroxychloroquine generic </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »