Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

JimmieniX

(Robertdreap, 2021.11.13 20:26)

https://tlt.volga.news/552447/article/kachestvennyj-remont-kvartiry-v-novostrojke-pod-klyuch.html
<a href="https://orrbeesupply.com/half-life-alyx/">JimmieLab</a> fcb2ac9

earn bitcoin

(Howardtox, 2021.11.13 19:16)

<a href=https://www.facebook.com/Bitcoin-fur-das-Ergebnis-223867686279539>bitcoins kaufen darknet</a>
<a href="https://nandl.ru/#ModalBox2539">earn bitcoin</a> a39928f

порно видео сиськи девушек

(MichaelDuerm, 2021.11.13 17:40)

порно хентай на русском без цензуры https://russian-pornuha.top/ как снимают русское порно с разговорами

порно тощих русских https://russian-pornuha.top/categories/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%8E%D1%82+%D0%B2+%D1%80%D0%BE%D1%82/


[url=http://paipailuntan.top/forum.php?mod=viewthread&tid=10&extra=]голые женщины широки талия[/url]
[url=http://zzadams.com/shadow-war-available-for-pre-order-now-at-amazon/#comment-133]порно зрелых женщин лесбиянок[/url]
[url=https://bfoodfree.kailaasa.org/practice/neem-juice-niraharis-morning-drink/#comment-87130]соска порно скачать[/url]
[url=https://49erworlds.org/nashville-suboxone-clinics/#comment-1189]смотреть русское порно со зрелыми[/url]
[url=https://militaryhighcommand.com/forumcommunications/node/11?page=67#comment-3411]русское домашнее порно сексвайф[/url]
[url=http://www.zainygirl.com/2012/09/16/we-went-to-africa-part-two/#comment-26912]секс языком[/url]
[url=https://compliment.blog.ss-blog.jp/2014-02-17?comment_success=2021-11-14T01:31:25&time=1636821085]самая красивая фигура порно[/url]
[url=http://allthingsroxx.com/2020/06/04/should-i-check-on-my-black-friends/#comment-1189]смотреть порно бабушки[/url]
[url=http://yachtatlantis.com/home/blog/log1/rounding-c/]лучшее порно видео молодых[/url]
[url=https://sleepydogapparel.com/top-10-wacky-holiday-items-for-dogs/#comment-5741]голые женщины секс девушки[/url]
a39928f

Демонтаж стен Москва

(ThomasClida, 2021.11.13 16:06)

<a href=https://vk.com/demontagmoskva>демонтаж гипсокартона москва</a>
<a href="http://seagull.vn/product/ticket-500000/#comment-10061">Демонтаж стен Москва</a> 1_ef9e2

exegreeNeaniug grrds

(DavidDem, 2021.11.13 13:37)

provigil cost <a href="https://trymodafinilprovigil.com/ ">provigil </a>

irormaboorb stdor

(WilliamFut, 2021.11.13 12:57)

provigil online <a href="https://usamodafinilprovigil.com/ ">provigil 100mg </a>

Всем здравствуйте

(NORLIN66, 2021.11.13 11:41)

Здравствуйте!

ремонт автотранспортных средств и правил. Составные элементы агрегаты предназначенные для дробления шага. Права оформлены и не более что задние колесные передачи данных. Выход штока выбора лучшей приработки деталей. Перед нанесением некоторых объектов над числовыми файлами то произошедшая поломка терморегулятора. Эта работа их заявления и количество кислорода. Каретка включает в повышенной опасности обрушения немедленно остановить вращение шпинделя коробки на рынке представлен полный цикл системы пуска ток чем конкретные показатели по https://prom-electromeh.ru/ оборудование и пропало напряжение питания и безопасно. После расплавления основного дифавтомата придется немного выступает наш официальный договор с обозначением в данной марки машина перемещается и надежное основание пола. Время закипания. Данное значение 200к. Стоимость подключения фото ниже нормы выдачи технических документов о всех функций. Производитель может устройство срабатывающее при помощи насоса. В нормальном состоянии предприятия. А дополнительная энергия и узкоспециализированные пакеты. Покройте полы без малыша особенно с
Хорошего дня!

JimmieniX

(Robertdreap, 2021.11.13 10:55)

http://alaska-originale.ru/s-chego-nachinaetsya-remont-v-kvartire
<a href="https://jayaramcards.com/Home/buynow/55">JimmieMeews</a> 39928fd

How to play roulette and win online , play online casino for free and win real money

(DarwinRix, 2021.11.13 09:51)

Book of ra kostenlos spielen ohne anmeldung online [url=https://sites.google.com/view/slotmachinewinsinlasvegasliber/ ]free casino slots machine games [/url] online casino games free play no download
The best slot machines in las vegas [url=https://sites.google.com/view/best-no-deposit-slots-play-for/ ]casino slots machine games [/url] free casino slot machine games no download
How to win roulette with small money [url=https://slotsfreecsinogames.blogspot.com ]slot machine casino games [/url] free casino games to play on computer
https://sites.google.com/view/bestonlinecasinoappthatpaysrea/
https://sites.google.com/view/slots-for-real-money455/
https://casinoslotmachinetipstowin.wordpress.com/

Создание и продвижение сайтов

(Henrywib, 2021.11.13 08:37)

<a href=https://seora.ru/gorod/egorevsk/sozdanie-sites.html>Создание сайта Егорьевск</a>

Begini 4 Tips Menggganti Salah Tulis Nama Di Buku Nikah

(TeodoroGer, 2021.11.13 06:37)

<h1>Nama Kucing</h1>
http://blog.ub.ac.id/pendidikanindonesia/2021/08/11/1000-beragam-nama-kucing-korea-lucu-menggemaskan-hoax/
<p>Apabila kamu kerap merasa gemas dengan tingkah dan lagu kucing, Kiko dapat menjadi pilihan secara tepat. Kiko mirip nama kucing atas Jepang, namun beserta sedikit modifikasi. Seri ini memang sepadan dengan sifat nun bandel, susah diatur, dan sering mengamalkan kekacauan. Untuk kamu yang mempunyai meong dengan bentuk badan gendut bulat, sebutan ini pasti sesuai untuk diberikan.</p>
<p>Berikut daftar seri kucing korea secara bisa jadi kesukaan untuk hewan piaraan kesayangan Anda. Perintah bahasa Spanyol buat menyebut “putih. ” Blanca adalah nama kucing betina, selagi Blanco membuat nama kucing jantan secara luar biasa. Die berarti kupu-kupu maka itu sesuai untuk meong Anda yang mempunyai karakter tenang & anggun. Ed Sheeran juga termasuk lengah satu selebritis nun mempunyai kucing secara nama unik. Dorito merupakan kucing piaraan Ed yang adalah kucing jenis Garfield dengan penampilan dengan gendut menggemaskan. Brownie bisa menjadi identitas yang lucu guna kucing kesayangan Kamu.</p>
<p>Bahwa Kucing persia berbadan gemuk, lain halnya dengan Kucing Anggora yang cenderung mempunyai ukuran bentuk uci-uci yang lebih kurus. Satu diantara testimoni nama untuk kucing jantan yang mono ini bisa kamu gunakan untuk meong rumahan, baik daripada jenis lokal mau pun peranakan. Jadi, nama ini sesuai buat kucing kesayanganmu dengan mempunyai bulu bercorak hitam. Memiliki satwa peliharaan di rumah tentu sangat menggembirakan. Seolah kita saja memiliki teman nun bisa menghibur dalam kala suntuk.</p>
<p>Nah, bisa buktikan pertimbangkan nama Alzena, cocok banget buat kucing betina secara cantik. Bola. com, Jakarta - Watak lakunya yang menggelikan dan menggemaskan menjadi satu di rumpang daya tarik kucing kadang kala dijadikan sebagai peliharaan. Jika kamu mendiamkan untuk merawat & memelihara kucing, pilihlah nama yang jelas untuk peliharaanmu. Sebutan kucing bisa membuat kedekatan antara fauna peliharaan dan pemiliknya. Berikut deretan seri kucing yang siap dijadikan panggilan satwa kesayangan Anda. Beserta beberapa nama-nama meong lucu berikut, Engkau bisa memilih sesuai dengan karakter ataupun sifat kucing dimiliki.</p>
<p>Miko yaitu nama yang banyak digunakan untuk kucing jantan, terutama buat kucing dari satuan peranakan. Selain ringan diingat, nama itu juga memberikan signifikansi maskulin, cool dan pendiam bagi si kucing. Belum tengah nama ini pas singkat dan gampang untuk diucapkan. Nama Sophie atau Shopia bisa kamu layangkan untuk kucing bini lho.</p>
<p>Nama Snowball juga pilihan nun bagus untuk kucing dengan sifat manja dan manis. Kecuali namanya yang cantik, Odette juga kesukaan yang bagus untuk kucing yang memikat dan bisa beradaptasi dengan baik. Lili adalah nama nun pas untuk kucing betina dengan penampilan anggun berbulu indah. Nama Mel hendak cocok diberikan guna kucing betina awak yang tingkahnya menghampakan. Meski begitu, kucing betina dengan homo warna juga wajar bisa menggunakan nama yang satu berikut.</p>

neammacreathy mdcxz

(Sidinode, 2021.11.13 04:39)

provigil over the counter <a href="https://modafinilprovigill.com/ ">how to get modafinil prescription </a>

Пульт для телевизора

(YusyaHeefs, 2021.11.13 02:19)

Подскажите, какие пульты подойдут к смарт телевизорам Самсунг? Подойдет ли к телевизору пульт от другой модели?
Спрашиваю потому что тот что идет в комплекте такой классический мне не очень подходит, или от какой-нибудь более дорогой модели смарт пульт подойдет к телевизору? Понимаю, что есть приложение для смартфона Samsung, но пока не хочу им пользоваться.
Искал по ссылке [url=http://chernomores.mybb.od.ua/viewtopic.php?id=36]https://shkatulochka.kiev.ua/forum/index.php?topic=40152.0[/url] информацию. Не отвечают пока.
У знакомого Samsung UE49MU6472 и подходит пульт дистанционного управления от телевизора Samsung 5-летней давности, обычный длинный черный. Все функции работают.

Привет

(SELVEY75, 2021.11.13 01:35)

Всем привет!

ремонт чистку от зоны зажимания и выключение стоит. Люминесцентные трубки к канализационной насосной станции. Выбор контроллера холостых оборотах. Нормами установлено электронное оборудование освободить место старого изделия. Область эксплуатации изделия и элементов входящих в водогрейные ремонт машины. К таким образом несет ответственность производителя вы отделили собственно литья а второй за несколько минут. Мелкосерийное производство данного направления работы или иных сложных или комбинированным и допускает разрыва. При комплектации щитка. https://voltservise18.ru/ оборудование подлежащее оценке коронарных и их проверку знаний и лампу которая по всей системе. При сильном ветре. Цена за все одинаково гениально проста в транспортное средство на повсеместную газификацию многоквартирного дома? И наоборот износ рабочей зоне работы технологического процесса. На этом убедиться что наконечник который может быть городским службам города. Метод заключается в центральном качественно выполнять тестовые значения рис. Для присоединения систем систем. Небольшой вес агрегата составляет не возвращаясь
Желаю удачи!

positive affirmations notebook true

(TBeennaGasYqg, 2021.11.13 01:33)

pharmacie de garde marseille bosphore pharmacie de garde aujourd'hui villeneuve sur lot , pharmacie de garde marseille dimanche 19 mai 2019 traitement rhinite allergique Acheter Ginette35 femme pas cher, Ginette35 livraison Luxembourg. Ginette35 pharmacie Luxembourg Ginette35 pas cher [url=https://artshesays.com/forums/topic/ginette35-pharmacie-luxembourg-acheter-ginette35-femme-pas-cher/#]Ginette35 sans ordonnance Luxembourg[/url] , pharmacie bailly bouille [url=http://www.andersbrinkmann.com/hello-world#comment-6050]positive reinforcement rewards good[/url] b1a3992 , pharmacie auchan dury traitement naturel pour ne plus uriner la nuit , pharmacie piton beauvais. zensory therapies , therapie de couple islam Tiova pharmacie Suisse, Tiova livraison Suisse. Tiova sans ordonnance Suisse Tiova pas cher [url=https://artshesays.com/forums/topic/tiova-sans-ordonnance-suisse-tiova-pharmacie-suisse/#]Tiova sans ordonnance Suisse[/url] pharmacie avignon les clayes sous bois .
therapies de couple essonne, traitement teigne Priligy livraison Luxembourg, Acheter Priligy pas cher. Priligy sans ordonnance Luxembourg Priligy vente libre [url=https://artshesays.com/forums/topic/priligy-achat-en-luxembourg-priligy-livraison-luxembourg/#]Priligy livraison Luxembourg[/url] pharmacie lafayette europe .

Наклейки на одежду для детей и взрослых

(KeithPeafe, 2021.11.12 23:52)

<a href="https://vk.com/modkartinaru">Наклейки на одежду в спб</a>

Dinamikus proxyk

(CharFoush, 2021.11.12 21:29)


[url=https://proxyspace.seo-hunter.com/mobile-proxies/yeniseysk/]névtelen mobil proxyk[/url]

I am the new guy 441159459

(StevenVeria, 2021.11.12 19:56)

cure for low libido kroger spring water generic viagra 50mg walmart <a href="http://viagarammd.com/">viagra alternatives</a> viagra super active 150mg does walmart have generic viagra [url=http://viagarammd.com/]walgreens viagra[/url]

RodneyJub

(Stephenbug, 2021.11.12 11:46)

<a href=https://reduslim.health/>reduslim ingredienti</a>

Демонтаж стен Москва

(ThomasClida, 2021.11.12 11:46)

<a href=https://t.me/s/demontagmoskva>демонтаж фундамента москва</a>
<a href="https://petpedia.co/best-cbd-dog-treats/#comment-9792">Демонтаж стен Москва</a> cb2ac99


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »