Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

https://vk.com/kupludom24

(BobbyGut, 2021.07.08 09:37)

<a href=https://vk.com/kupludom24>Продам дом Красноярск

The Best Offer of The Year!

(Coreyleque, 2021.07.08 09:00)

This year turned out to be very difficult. But we have optimized and reduced the cost of our products!
It is almost impossible to find prices lower than ours, the sale is at the cost price level.
Watch and be surprised by our super low prices https://cutt.us/6nChw

Veronikashep Lol

(Veronikashep, 2021.07.07 21:43)

Error 523 [url=https://support.cloudflare.com/hc/en-us/articles/115003011431-Troubleshooting-Cloudflare-5XX-errors#523error]origin is unreachable[\url]

Veronikashep Up!

(Veronikashep, 2021.07.07 21:39)

Error 523 [url=https://support.cloudflare.com/hc/en-us/articles/115003011431-Troubleshooting-Cloudflare-5XX-errors#523error]origin is unreachable[\url]

Проволока вольфрамовая ВА

(Kathrynkep, 2021.07.07 11:30)

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки [url=https://redmetsplav.ru/store/volfram/splavy-volframa-1/volfram-va-2/provoloka-volframovaya-va/]Проволока вольфрамовая ВА[/url].
- Поставка тугоплавких и жаропрочных сплавов на основе (молибдена, вольфрама, тантала, ниобия, титана, циркония, висмута, ванадия, никеля, кобальта);
- Поставка карбидов и оксидов
- Поставка изделий производственно-технического назначения пруток, лист, проволока, сетка, тигли, квадрат, экран, нагреватель) штабик, фольга, контакты, втулка, опора, поддоны, затравкодержатели, формообразователи, диски, провод, обруч, электрод, детали,пластина, полоса, рифлёная пластина, лодочка, блины, бруски, чаши, диски, труба.
- Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика.
- Поставка изделий из сплавов:

[url=https://benimhikaye.com/7300/gidisini-anlatiyorum?show=36027#a36027]Вольфрам ВЛ[/url]
[url=https://iamcbl.cn/index.php/archives/159/#comment-2638]Цирконий[/url]
[url=https://www.residentialroofingchicago.com/gaf-virtual-home-remodeler/#comment-8191]40НКМ[/url]
[url=https://jobu-r.blog.ss-blog.jp/2021-06-19?comment_success=2021-07-06T23:24:37&time=1625581477]Лист ниобиевый НбП-2б - ГОСТ 26252-84[/url]
[url=https://www.jharlen.com/blog/2020/05/18/climbing-spikes-a-beginners-guide/#comment-1202]Труба танталовая ТВЧ-1[/url]
28fd4_e

купить масло моторное gm 5w30

(Donaldbny, 2021.07.07 11:01)

Привет друзья
Where is admin?
It is about advertisement on your website.
Thank.
[url=https://burtehservice.by/]купить тепловизор в белоруссии[/url]

neammacreathy iyiuv

(HoogendoscogidS, 2021.07.07 02:33)

azytromycyna azytromycyna <a href=" https://azithromaxww.com/ ">zithromax </a> azithromycin price [url=https://azithromaxww.com/ ]azitromycine [/url]

IPv4 мобильные прокси

(Sardam, 2021.07.06 06:25)

Индивидуальные, скоростные [url=https://proxyspace.seo-hunter.com/mobile-proxies/kazan/] мобильные прокси для Instagram [/url] ротационные, динамические

интернет в частный дом

(ArturoPhoke, 2021.07.05 20:59)

Интернет на дачу, частный дом, офис с усилением 3G/4G сигнала
Что я получу, при заказе комплекта безлимитного интернета в KronaLink?
- Бесплатный предварительный выезд на объект
- Подбор оборудования
- Начало монтажа в день заказа
- 7 дней на тестирование
- Пожизненное сервисное обслуживание
- Персональный личный кабинет с возможностью пополнить счет, заморозить тариф на время отсутствия и многое другое

[url=https://kronalink.ru/]раздача интернета на даче[/url]

nicaean bent on Bef

(WayneBef, 2021.07.05 17:52)

kl drift 2 full movie download free asus bluetooth driver windows 7 32 bit free download airblown inflatable widescreen deluxe outdoor movie screen 12 man of the series india vs south africa 2016 1996 movie version of romeo and juliet [url=https://1k.cyrilchanghomaps.site/100.html]demonic fullface [/url] download i hear your voice indonesian subtitle bulova watch men's diamond accent two tone bracelet 42mm 98e003 walking dead season 4 sub thai ep 15 gunslinger girl il teatrino episode 8 english dub my name is khan film complet en francais streaming https://cl.ariesaukith.site/132.html death at the funeral watch online 2007 watch knight rider 2008 season 1 episode 2 avid exception cannot quick import a mixed resolution quicktime movie watch free online avatar full movie in hindi lost girl season 3 episode 11 sneak peek

infant reflux remedies

(Alvinbog, 2021.07.04 12:45)

herbal extraction process <a href= http://vanha.tarravimma.fi/adderfi.html > http://vanha.tarravimma.fi/adderfi.html </a> equitable remedies definition <a href= http://huidpunt.nl/clonfr.html > huidpunt.nl/clonfr.html </a> extend penis pills

Get More HealthInfo

(Charlesnig, 2021.07.03 23:15)

Get <a href="https://ecialise.com/">online pharmacy cialis</a> <a href="https://cialismens.com/">generic cialis dangers</a> <a href="https://cialisexp.com">cialis levitra</a> generic

ксенон лампы минск

(Donaldnjx, 2021.07.03 03:46)

Привет дамы и господа
Where is admin?
It is important.
Thank.
[url=https://burtehservice.by/]ручной плиткорез diam proline 1200 l 600107[/url]

cheap airline

(JosephAnics, 2021.06.27 14:27)

round trip airline tickets <a href="https://cheapticketsairlineworldwide.com/#">CTALWFY round trip airline tickets</a> cheap flight tickets [url=https://cheapticketsairlineworldwide.com/#]CTALWFY[/url] scotts cheap flights

гибридные щетки стеклоочистителя

(Robertauo, 2021.06.27 03:24)

Доброго времени суток господа

Бурение скважин
В этой статье мы Вам расскажем для чего необходимо бурение и какие виды бурения бывают.

Для чего необходимо бурение скважины?
В загородных постройках, которые находятся на большом расстоянии от централизованных систем, остро встает вопрос персонального водоснабжения. Использование подземных источников позволяет вести автономное существование с максимальным и рациональным уровнем комфорта.

Помимо обеспечения водой, крайне необходимо чтобы вода была и пригодной к употреблению и использованию в домашних условиях. Подземные воды, изолированные толщами горных пород от поверхностного загрязнения, отвечают санитарным нормам, установленным для воды бытового назначения. При дополнительной очистке, проходя через фильтровальное устройство, они приобретают высокое качество. Для того чтобы получить доступ к источникам воды — требуется бурение скважин под воду.

Для определения способа бурения водозаборной скважины на участке нужно правильно определить глубину уровня подземных вод и породы геологического разреза, которые подлежат проходке. Правильно выбранная технология бурения скважин на воду позволит быстро пробурить скважину, избежать аварийных ситуаций при бурении. Наши специалисты выедут на участок и помогут определить вид и способ бурения, который будет оптимальным именно для вашего участка.

Бурение скважины
Бурение скважин — это способ и режим разрушения различных горных пород, очищение ствола скважины и укрепление ее стенок, оборудование водоприемной части.

В процессе бурения будет образовано направленное отверстие цилиндрической формы в породе, которое необходимо для монтажа обсадной колоны. Такая скважина представляет собой гидротехническое сооружение, имеющее круглое сечение, а глубина ее бурения зависит от особенностей грунта. Перед тем, как обустроить водозабор необходимо установить на какой глубине находится, водоносные слои и от этого будет зависеть способ бурения, которое бывает роторным и шнековым.

Виды бурения
Шнековое Бурение — это способ вращательного бурения при котором порода от забоя до верха скважины поднимается при помощи шнека — буровой трубы с наваренной на неё стальной лентой. На нижнем конце первого шнека установлен режущий наконечник, он при вращении разрыхляет почву и по шнеку порода поднимается от забоя до устья скважины. Шнековый способ применяется при бурении неглубоких скважин в песчаных и глинистых породах, а так же в породах средней твердости.

Стоимость такого бурения в нашей компании 55 рублей за метр погонный.

Роторное Бурение (Бурение с промывкой или продувкой). При таком способе бурения используется оборудования вращательного типа. Порода разрушается специальным инструментом долотом. В результате поступательно-вращательных движений, оборудование постепенно заглубляется, а почва из забоя выводится наружу глиняным раствором, водой или сжатым воздухом. Применяется для бурения как мягких, так и твёрдых пород на довольно большую глубину. Скважины, сделанные роторным способом имеют более продолжительный срок службы.

Роторное Бурение в нашей организации стоит 60 рублей за метр погонный.

Виталий и Евгений - специалисты по бурению!

Виталий и Евгений — специалисты по бурению!
Пробурили на двоих не одну сотню скважин с 2006 года! Имея огромный опыт за плечами наши сотрудники нацелены на бурение в максимально короткие сроки, минимизируя ошибки и оперативно решать возникшие трудности на пути к вашей воде! А благодаря собственному автопарку, буровых установок, большого и дружного коллектива мы можем предложить максимально интересные условия для сотрудничества!

Задать интересующие вопросы можно заполнив форму ниже или позвонить нам по телефону:

+375 (29) 186-45-03

Обещаем, Вы не пожалеете!

flight tickets cheap

(JosephAnics, 2021.06.25 17:27)

cheap vegas packages hotel and flight <a href="https://cheapticketsairlineworldwide.com/#">CTALWFY cheap air flights</a> airline tickets best price guarantee [url=https://cheapticketsairlineworldwide.com/#]CTALWFY scotts cheap flights[/url] round trip airline tickets

Sale

(JustinGef, 2021.06.25 13:25)

New mission is to create a one-stop shop for modern yet economical fashionistas. We offer customers a great place to discover the latest and greatest in-demand products at affordable prices.
https://ad.admitad.com/g/68eif15572ce22793aa238a0bfaa27/

Лист 80Н2М - ГОСТ 10994-74

(Kathrynkep, 2021.06.25 11:52)

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки [url=https://redmetsplav.ru/store/nikel1/rossiyskie_materialy/nikelevye_splavy/80n2m_-_gost_10994-74_1/list_80n2m_-_gost_10994-74_1/]Лист 80Н2М - ГОСТ 10994-74[/url].
- Поставка тугоплавких и жаропрочных сплавов на основе (молибдена, вольфрама, тантала, ниобия, титана, циркония, висмута, ванадия, никеля, кобальта);
- Поставка карбидов и оксидов
- Поставка изделий производственно-технического назначения пруток, лист, проволока, сетка, тигли, квадрат, экран, нагреватель) штабик, фольга, контакты, втулка, опора, поддоны, затравкодержатели, формообразователи, диски, провод, обруч, электрод, детали,пластина, полоса, рифлёная пластина, лодочка, блины, бруски, чаши, диски, труба.
- Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика.
- Поставка изделий из сплавов:

[url=https://maximumtitleloans.com/how-it-works/snap-send-sign/comment-page-100072/#comment-2201329]Проволока 2.4505[/url]
[url=https://peksi.ru/10-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d1%8b%d0%b5-%d0%b2%d1%8b%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b6%d0%b0-2/#comment-2744]Фольга 2.4128[/url]
[url=http://www.alcohol-injection.com/forum/showthread.php?t=1678037&page=3312&p=4358703&posted=1#post4358703]Фольга 2.4592[/url]
[url=http://photo-marine-hako.sblo.jp/article/122306227.html?reload=2021-06-24T02:35:50]Фольга молибденовая МК[/url]
[url=https://www.domodul.ru/2020/02/12/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%80/#comment-280]Лист ХН32Т[/url]
8065b1a

Lasix 100mg online

(Cyrilbok, 2021.06.24 17:47)

Phenergan 25 mg for sale <a href="https://getmoremdsg.com/archives/2021/370/#">Phenergan 25mg sale</a> Buy Phenergan 25mg online [url=https://getmoremdsg.com/archives/2021/370/#]Phenergan cost[/url] Phenergan 25 mg cost
Coreg 6.25mg online <a href="https://getmoremdsg.com/archives/2021/397/#">Coreg 12.5 mg cost</a> Coreg for sale [url=https://getmoremdsg.com/archives/2021/397/#]Coreg[/url] Generic Coreg 25mg
Flomax price <a href="https://getmoremdsg.com/archives/2021/367/#">Buy Flomax 0.2 mg online</a> Buy Flomax 0.4mg online [url=https://getmoremdsg.com/archives/2021/367/#]Buy Flomax 0.4 mg online[/url] Flomax cost
Colchicine cost <a href="https://getmoremdsg.com/archives/2021/389/#">Generic Colchicine 0.5 mg</a> Cheap Colchicine 0.5 mg [url=https://getmoremdsg.com/archives/2021/389/#]Generic Colchicine 0.5 mg[/url] Colchicine
Buy Ashwagandha online <a href="https://getmoremdsg.com/archives/2021/313/#">Ashwagandha online</a> Ashwagandha cost [url=https://getmoremdsg.com/archives/2021/313/#]Cheap Ashwagandha 60caps[/url] Ashwagandha for sale

hqd быстро заканчивается одноразовая Курлово

(Mothaspix, 2021.06.24 07:23)

[url=https://hqd.wiki/]hqd мигает зеленым что значит[/url]

электронные сигареты в самарском


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78

Következő »