Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Изготовление высококачественных тенов

(CoreyCip, 2021.07.12 13:33)

Все Без Исключения продукта производятся с высококачественных нынешних использованных материалов: тарпаулина, поливинилхлоридный (поливинилхлорида), "оксфорда", брезента также полиадельфит.буква. Наша фирма обеспечивает соотношение западным эталонам также легкодоступные стоимости с целью отечественных потребителей!
[url=https://tent-chehol.com/]https://tent-chehol.com/[/url]

Динамические мобильные прокси

(ChaOxymn, 2021.07.11 07:49)


[url=https://proxyspace.seo-hunter.com/mobile-proxies/argun/]прокси для парса[/url]

Good night

(FRISELLA757, 2021.07.11 07:37)

What do you think about this site? https://vfddrive.ru/
I think it is nice!!!

webby outandout Bef

(WayneBef, 2021.07.11 03:22)

virtual cd drive software free download for windows 7 notre dame play like a champion today poster windows ce 6.0 supported games free download breaking bad season 1 episode 6 live stream movies from the author of the da vinci code [url=https://fh.dennetsilasmany.site/181.html]unbloody finnish [/url] bigg boss season 6 title song free download download adobe photoshop cs5 trial version free free full episodes of degrassi the next generation season 1 kuch toh hai tere mere darmiyaan star plus episode 1 download device software for blackberry curve 9300 https://2n.heallhermanlurk.site/0.html life of muhammad prophet of islam movie bo jackson broken bat shoes release date the little mermaid 2 return to the sea special edition trailer watch episode 1 of the walking dead season 1 real housewives of atlanta pillow talk or pillow fight episode

Kèo Nhà Dòng Thẳng Soccer

(Randalcoito, 2021.07.10 00:28)

Kèo Nhà Cửa Cái West Brom Vs Liverpool. K+. K+pm. Trực Tiếp Bóng Đá Nước Ngoài Hạng Anh<a href="https://chiefscreolecafe.com/detail/jav-vn-95731.html">phim jav vietsud</a>Thể Thao 247 ra mắt chuyên nghiệp trang trực tiếp soccer ngày hôm nay, nơi người hâm mộ hoàn toàn có thể tìm thấy links coi bóng đá trực tiếp của mặt hàng trăm giải đấu soccer thú vị nhất hành tinh. Dù bạn dùng PC hay Mobile, việc xem bóng đá trực tuyến đêm nay và ngày mai đã trở nên dễ dàng dàng rộng vô cùng nhiều. Tất cả liên kết coi đá bóng trực tuyến đều được có từ 45 phút trước những giải đấu rộng lớn

Frankscect

(Frankscect, 2021.07.09 06:43)


Wonderful, what a webpage it is! This blog presents helpful information to us, keep it up.

плитка exagres

(Davidbeems, 2021.07.08 10:07)

Топовая плитка
[url=https://www.realgres.ru/manufacturer/ariostea_336.html]плитка ariostea[/url]

https://vk.com/kupludom24

(BobbyGut, 2021.07.08 09:37)

<a href=https://vk.com/kupludom24>Продам дом Красноярск

The Best Offer of The Year!

(Coreyleque, 2021.07.08 09:00)

This year turned out to be very difficult. But we have optimized and reduced the cost of our products!
It is almost impossible to find prices lower than ours, the sale is at the cost price level.
Watch and be surprised by our super low prices https://cutt.us/6nChw

Veronikashep Lol

(Veronikashep, 2021.07.07 21:43)

Error 523 [url=https://support.cloudflare.com/hc/en-us/articles/115003011431-Troubleshooting-Cloudflare-5XX-errors#523error]origin is unreachable[\url]

Veronikashep Up!

(Veronikashep, 2021.07.07 21:39)

Error 523 [url=https://support.cloudflare.com/hc/en-us/articles/115003011431-Troubleshooting-Cloudflare-5XX-errors#523error]origin is unreachable[\url]

Проволока вольфрамовая ВА

(Kathrynkep, 2021.07.07 11:30)

Приглашаем Ваше предприятие к взаимовыгодному сотрудничеству в сфере производства и поставки [url=https://redmetsplav.ru/store/volfram/splavy-volframa-1/volfram-va-2/provoloka-volframovaya-va/]Проволока вольфрамовая ВА[/url].
- Поставка тугоплавких и жаропрочных сплавов на основе (молибдена, вольфрама, тантала, ниобия, титана, циркония, висмута, ванадия, никеля, кобальта);
- Поставка карбидов и оксидов
- Поставка изделий производственно-технического назначения пруток, лист, проволока, сетка, тигли, квадрат, экран, нагреватель) штабик, фольга, контакты, втулка, опора, поддоны, затравкодержатели, формообразователи, диски, провод, обруч, электрод, детали,пластина, полоса, рифлёная пластина, лодочка, блины, бруски, чаши, диски, труба.
- Любые типоразмеры, изготовление по чертежам и спецификациям заказчика.
- Поставка изделий из сплавов:

[url=https://benimhikaye.com/7300/gidisini-anlatiyorum?show=36027#a36027]Вольфрам ВЛ[/url]
[url=https://iamcbl.cn/index.php/archives/159/#comment-2638]Цирконий[/url]
[url=https://www.residentialroofingchicago.com/gaf-virtual-home-remodeler/#comment-8191]40НКМ[/url]
[url=https://jobu-r.blog.ss-blog.jp/2021-06-19?comment_success=2021-07-06T23:24:37&time=1625581477]Лист ниобиевый НбП-2б - ГОСТ 26252-84[/url]
[url=https://www.jharlen.com/blog/2020/05/18/climbing-spikes-a-beginners-guide/#comment-1202]Труба танталовая ТВЧ-1[/url]
28fd4_e

купить масло моторное gm 5w30

(Donaldbny, 2021.07.07 11:01)

Привет друзья
Where is admin?
It is about advertisement on your website.
Thank.
[url=https://burtehservice.by/]купить тепловизор в белоруссии[/url]

neammacreathy iyiuv

(HoogendoscogidS, 2021.07.07 02:33)

azytromycyna azytromycyna <a href=" https://azithromaxww.com/ ">zithromax </a> azithromycin price [url=https://azithromaxww.com/ ]azitromycine [/url]

IPv4 мобильные прокси

(Sardam, 2021.07.06 06:25)

Индивидуальные, скоростные [url=https://proxyspace.seo-hunter.com/mobile-proxies/kazan/] мобильные прокси для Instagram [/url] ротационные, динамические

интернет в частный дом

(ArturoPhoke, 2021.07.05 20:59)

Интернет на дачу, частный дом, офис с усилением 3G/4G сигнала
Что я получу, при заказе комплекта безлимитного интернета в KronaLink?
- Бесплатный предварительный выезд на объект
- Подбор оборудования
- Начало монтажа в день заказа
- 7 дней на тестирование
- Пожизненное сервисное обслуживание
- Персональный личный кабинет с возможностью пополнить счет, заморозить тариф на время отсутствия и многое другое

[url=https://kronalink.ru/]раздача интернета на даче[/url]

nicaean bent on Bef

(WayneBef, 2021.07.05 17:52)

kl drift 2 full movie download free asus bluetooth driver windows 7 32 bit free download airblown inflatable widescreen deluxe outdoor movie screen 12 man of the series india vs south africa 2016 1996 movie version of romeo and juliet [url=https://1k.cyrilchanghomaps.site/100.html]demonic fullface [/url] download i hear your voice indonesian subtitle bulova watch men's diamond accent two tone bracelet 42mm 98e003 walking dead season 4 sub thai ep 15 gunslinger girl il teatrino episode 8 english dub my name is khan film complet en francais streaming https://cl.ariesaukith.site/132.html death at the funeral watch online 2007 watch knight rider 2008 season 1 episode 2 avid exception cannot quick import a mixed resolution quicktime movie watch free online avatar full movie in hindi lost girl season 3 episode 11 sneak peek

infant reflux remedies

(Alvinbog, 2021.07.04 12:45)

herbal extraction process <a href= http://vanha.tarravimma.fi/adderfi.html > http://vanha.tarravimma.fi/adderfi.html </a> equitable remedies definition <a href= http://huidpunt.nl/clonfr.html > huidpunt.nl/clonfr.html </a> extend penis pills

Get More HealthInfo

(Charlesnig, 2021.07.03 23:15)

Get <a href="https://ecialise.com/">online pharmacy cialis</a> <a href="https://cialismens.com/">generic cialis dangers</a> <a href="https://cialisexp.com">cialis levitra</a> generic

ксенон лампы минск

(Donaldnjx, 2021.07.03 03:46)

Привет дамы и господа
Where is admin?
It is important.
Thank.
[url=https://burtehservice.by/]ручной плиткорез diam proline 1200 l 600107[/url]


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »