Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

taste essay an eye to 6th grader on rite

(Ronaldliell, 2020.12.21 17:34)

The coronavirus pandemic has unnatural universities to swap to haughtiness learning. persuasive essay about community service <a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>thesis statement for speech</a> essay on service dogs.
But what is happening now can be named an emergency delivery of content to listeners in isolation . Most of schools and educators themselves were not ready for the transition to online. According to a 2019 HSE study, University teachers with an academic degree rate their level of proficiency in remote technologies at 3.2 points out of five. One in four people has never used remote video services to take part in webinars or video conferences in the past three years.
But professors are not required to own online learning technologies. They were simply not prepared for this, although education and its new methods are the main function of varsities. Try to oblige the surgeon to do their work in self-isolation. Let him explain to the patient via Skype how to remove his appendicitis. It sounds strange. Thus, the resourcefulness with which teachers adapt to the remote format is commendable.

Some of the time it is funny. Colleagues from regional universities said that some professors asked to write conspectuses by hand and send them scans for according.Nowadays, people communicate remotely in real time thanks to modern digital technologies, students can "raise their hands" with a single button, they can write with a finger on a tablet as on a blackboard, and they are told: "Please write a handwritten conspectus and send the scan." Or, for example, this case: a physical education teacher asked students to shoot five-minute videos where they show physical exercises. Although remote physical education training can be more creative, for example, you can select of ready-made videos on YouTube, find checklists in the popular domain, and teach them to play sports in self-isolation, while you can't go anywhere anywhere.

University teachers are faced with a lack of guidance and problems in dealing with organizational matters. Someone conduct lessons on Skype, someone -in Zoom, some of them only sends questions to WhatsApp. Some educators record lessons on a webcam and send them to students. The quality of such materials is insufficient, and it is quite difficult to perceive them. At least because the videos on YouTube, which students are used to, is shot and edited professionally and the viewer is spoiled by the quality of video materials.
There are also problems with monitoring attendance. Some professors ask you to put a " + " in the chat, others require you to turn on Webcams and take screenshots of students. Against the background of all the misunderstandings and problems, one element of academic life remains unchanged - assessment. Students don't study on campus, but they will get grades, even formal ones.
<a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>goodthesisstatementsdsa.com</a>
Learning online from home does not have these disadvantages, because it is built on a carefully designed learning process in an electronic information and educational environment. Teachers have instructions, manuals, memos,checklists, templates for emails and notifications, and even presentations. Everything is thought out here-from the screen saver before the lesson to the slide with homework.

till&auml;ggsisolera vind pris

(till&auml;ggsisolera vind pris, 2020.12.21 16:07)


Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job! <a href="http://cecon.querock.se/music/tillaeggsisolera-vind-pris.php">tilläggsisolera vind pris</a>

Apartment cleaning midtown Like in a dream!

(MSNYCbonfuch, 2020.12.21 06:23)

The cleansing company performs cleaning of spaces of numerous sizes and also setups.

The business's professionals give cleaning with the assistance of modern-day technologies, have unique equipment, and likewise have certified cleaning agents in their arsenal. In addition to the above benefits, red wines use: favorable prices; cleaning quickly; top quality results; greater than 100 positive testimonials. Cleaning up offices will certainly help keep your work environment in order for the most productive job. Any type of firm is very important ambience in the group. Cleansing solutions that can be bought cheaply currently can assist to prepare it and supply a comfortable room for labor.

If needed, we leave cleaning up the cooking area 2-3 hours after positioning the order. You get cleaning asap.

We supply specialist [url=https://maidservicenyc.pro/]maid service[/url] for personal clients. Utilizing European equipment and also licensed devices, we attain maximum outcomes as well as supply cleaning in a short time.

We offer price cuts for those that use the service for the very first time, in addition to beneficial terms of collaboration for normal customers.

Our pleasant team uses you to get acquainted with desirable regards to collaboration for company clients. We responsibly approach our tasks, tidy utilizing specialist cleansing products as well as specific equipment. Our workers are trained, have medical books as well as recognize with the nuances of getting rid of facility and hard-to-remove dirt from surface areas.

We provide top notch cleaning for huge enterprises as well as small companies of various directions, with a discount of up to 25%.

80s kitchen renovation Fort Greene

(KRbonfuch, 2020.12.20 18:02)

Our firm create unique design , and at the same time we pay special attention to requirements safety and functionality. We are cooperating with customer on all, without exception stages produce detailed analysis location objects,perform advance calculations. In case the you personally If there are additional questions possibly ask our consultants and find out answer to them with detailed illustration and explanation .
1920s kitchen remodel difficult action, when is all this execute by your own
In the organization Partnership NDYKF Stuyvesant Town work trained specialists, who all know about Second hand kitchen renovation.
The Union renders quality $10000 kitchen renovation by democratic costs. Specialists with great professional experience work no doubt help whole rebuild in a matter of days . The price depends on selected package of services, scope of work .

Each room apartments, houses, cottages or other housing Rochdale Village unique and carries own functional load. And this setting mostly concerns kitchens.

Kitchen remodel to do list Park Slope : [url=https://kitchen-renovation.club]kitchen renovation new york[/url]

Краснодарский инструментальный завод

(RonnieHet, 2020.12.20 15:00)

Краснодарский инструментальный завод
[url=https://ksiz.ru/]
Производство и продажа измерительного оборудования[/url][url=https://www.ksiz.ru/catalog/kalibry-api-5b]
Продажа калибров по API[/url]

s&auml;lja silverbestick malm&ouml;

(s&auml;lja silverbestick malm&ouml;, 2020.12.20 12:17)


Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I am hoping you write once more soon! <a href="http://abpe.protrpen.se/relaxation/saelja-silverbestick-malmoe.php">sälja silverbestick malmö</a>

katarina von bredow b&ouml;cker

(katarina von bredow b&ouml;cker, 2020.12.19 20:12)


Excellent weblog here! Additionally your website quite a bit up fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate link to your host? I want my website loaded up as fast as yours lol <a href="http://tylna.querock.se/useful-tips/katarina-von-bredow-boecker.php">katarina von bredow böcker</a>

vad &auml;r mrna

(vad &auml;r mrna, 2020.12.19 00:02)


Wow, that's what I was looking for, what a data! existing here at this weblog, thanks admin of this site. <a href="http://kaiwa.protrpen.se/music/vad-aer-mrna.php">vad Г¤r mrna</a>

good face moisturizer for dry skin

(good face moisturizer for dry skin, 2020.12.18 14:01)


Your way of describing all in this paragraph is actually nice, all can simply know it, Thanks a lot. <a href="https://querock.se/for-men/good-face-moisturizer-for-dry-skin.php">good face moisturizer for dry skin</a>

Кубань фото

(Inga, 2020.12.18 12:02)


[url=https://kuban.photography/]фото кубанские[/url]

pwo utan att tr&auml;na

(pwo utan att tr&auml;na, 2020.12.17 09:12)


It's going to be end of mine day, except before finish I am reading this wonderful piece of writing to improve my experience. <a href="http://raipu.querock.se/for-women/pwo-utan-att-traena.php">pwo utan att träna</a>

bismarck ring pris

(bismarck ring pris, 2020.12.17 09:02)


Right now it looks like Expression Engine is the best blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog? <a href="http://diki.protrpen.se/travels/bismarck-ring-pris.php">bismarck ring pris</a>

juicecentrifug bäst i test 2016 bacboo.se

(bacboo.se, 2020.12.15 17:54)


Hi, yeah this post is in fact good and I have learned lot of things from it regarding blogging. thanks. http://suiki.bacboo.se/trends/juicecentrifug-baest-i-test-2016.php juicecentrifug bäst i test 2016

ip only uppsala

(ip only uppsala, 2020.12.15 17:53)


Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips for beginner blog writers? I'd definitely appreciate it. <a href="http://mamne.niddfre.se/sport/torget-vandrarhem-kaevlinge.php">torget vandrarhem kävlinge</a>

Новости политики Украина Россия

(Leonardfem, 2020.12.14 20:44)

Привет! Класный у вас сайт!
Что скажете по поводу этих новостей?:
Реализацией тепловизора Seek Thermal в России занимается компания «Даджет» http://mybioplanet.ru/information-technology-it/17151-realizaciey-teplovizora-seek-thermal-v-rossii-zanimaetsya-kompaniya-dadzhet.html
http://mybioplanet.ru/news/22502-rostislav-ischenko-desovetizaciya-dekomunizaciya-politika-na-otricanie-suschestvovanie-ukrainy-kak-takovoy.html
Ещё много всего нашел тут: [b] лнр новороссия [/b] http://mybioplanet.ru/
информационные технологии в образовании http://mybioplanet.ru/information-technology-it/

akademikliniken g&ouml;teborg recension

(akademikliniken g&ouml;teborg recension, 2020.12.14 05:18)


Highly energetic blog, I enjoyed that a lot. Will there be a part 2? <a href="http://biore.neoce.se/for-men/roekt-korv-recept.php">rökt korv recept</a>

levitra 20 mg cheap

(BntyTew, 2020.12.12 16:20)

can you buy cialis online no prescription
[url=https://ciaiashe.com/]cialis without prescription[/url]
how do i order viagra
<a href="https://ciaiashe.com/">generic cialis cost</a>
legal order viagra online canada
[url=https://edmdswww.com/]cheap viagra cialis levitra[/url]
cialis sale uk
<a href="https://edmdswww.com/">cialis discount generic</a>
order viagra south africa
[url=https://viagaramey.com/]viagra without a doctor prescription[/url]
cialis tablets for sale uk
<a href="https://viagaramey.com/">no prescription viagra</a>
safest place to buy cialis

uteplats med tak

(uteplats med tak, 2020.12.12 08:17)


Hey there! I've been following your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to tell you keep up the great work! <a href="http://luitur.niddfre.se/advice-girlfriends/jehovas-vittnen-vrd-och-omsorg.php">jehovas vittnen vГҐrd och omsorg</a>

High Domain Authority website for advertising space

(CurtisPaype, 2020.12.11 20:59)

Hi,

I am contacting you today because i have Jackpotbetonline.com site for advertising.

Please check the website where you place link or article post.

Jackpotbetonline.com are evryday updated & have good Domain Autority (DA=62) & Good Domain Rating (DR=72).

The Following advertising Options are available:

Text Link Space
Article post (Max of 3 links per article)
Advertising Banner Space (460x60 or 250x250)
Best " [url=https://www.jackpotbetonline.com/][b]Online casino Slots[/b][/url] " Review

Regards,

скачать playdom на реальные деньги

(IzoldaAdmic, 2020.12.11 16:16)

может статься щекой, playdom iphone [url=https://playdom-online.me/13-zerkalo-online-casino-playdom.html]зеркало playdom казино онлайн[/url]


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »