Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

exegreeNeaniug ncojd

(JamesSof, 2021.09.27 22:51)

ivermectin medicine <a href="https://ivermectinwholesale.com/ ">ivermectin pills for humans </a>

exegreeNeaniug mdsco

(DiedraVex, 2021.09.27 21:53)

ivermectin paste for humans <a href="https://ivermectindelta.com/ ">ivermectin resistance </a>

exegreeNeaniug dkrzs

(SharylReurb, 2021.09.27 20:40)

stromectol 3 mg <a href="https://ivermectinstromectols.com/ ">fda ivermectin </a>

exegreeNeaniug npurz

(JamesSof, 2021.09.27 18:07)

where can i get <a href="https://ivermectinwholesale.com/ ">ivermectin flea control </a>

exegreeNeaniug woxqg

(DiedraVex, 2021.09.27 17:12)

ivermectin pills for humans <a href="https://ivermectindelta.com/ ">how to take ivermectin </a>

exegreeNeaniug ynoip

(SharylReurb, 2021.09.27 15:57)

ivermectina em ingles <a href="https://ivermectindeltarx.com/ ">equine ivermectin </a>

exegreeNeaniug xpqiy

(AshleyFek, 2021.09.27 15:22)

ivermectin use in humans <a href="https://ivermectinwww.com/ ">what is ivermectin used for in humans </a>

Just want to say Hello!

(Elyse, 2021.09.27 06:11)

deepl, futbin американская история ужасов скачать торрент
manomano, postbank online banking

Lunch Surprise in New Delhi

(ShalnoiR3212839, 2021.09.27 02:10)

She whimpers... She feels my hand travel the inside of her thigh, and she knew what it would find...I arrive at the thin fabric of her panties, and I laugh out loud. Dia hates me for laughing, and she bucks hard, taking her chance to escape. She barely shifts me an inch, and my hand stays right where I left it. " You're soaking wet," I said, and she was. Her face burns with shame, and a stream of tears snake down the side of her nose. " It doesn't matter. I don't want you..." " You don't?" I ask again. I rub her pussy, gentle as a kitten, from the crest of her clit to the seam of her ass, in a...
https://shalnoir3212839.wordpress.com/


The big mirror was clouded with condensation, and I was grateful for that. Feeling the scars, the long, scraggy one across my abdomen and the many small ones, mainly on my legs while showering had been bad enough. There was no need for me to see them.Wrapped in the towel I made my way to the bedroom. Hair still dripping wet I reached for one of David's tank tops and a pair of his boxers. He would be home late, again. And somehow it comforted me, to smell him, even if it was just his clothes, around me. The shirt was too big, but I did not care. I missed him, his touch, the way he used to...
https://ayuctimbal9990202.weebly.com/


Before I knew it, I found myself in my mid 40’s, single and free to embrace whatever might come my way. A few years later I left my high-level management position to work for a small tech startup that was introducing a new technology to the media business. This took me to all corners of the US demonstrating the system. Often, in smaller cities and towns I would only have a single appointment and I would find myself with free time either in that town or while traveling to the next one. Around this time I discovered a website that was basically all about hooking up. Sure, plenty of women made...
https://maggotta9154189.weebly.com/

Heart of a Man, Body of a Merman

(Eyeservice7263015, 2021.09.26 22:44)

Phillip finished his shower and by the end of it gills had fully appeared on his next, his skin became covered in translucent scales and his hands and feet webbed completely. He turned off the shower and stepped out. He dabbed his skin, the towel catching on his coarse skin. He had gone through so many towels since coming here. After drying himself somewhat, Phillip stepped forward in front of the mirror and watched himself morph back into his human form. Once he was completely ‘normal’ he finished drying off and wrapped the towel around his waist.Phillip finished getting ready for the day...
https://eyeservice7263015.wordpress.com/


So very gently he undid her shirt buttons and pushed it of her naked shoulders, exposing her very young, touching 21 curvy solid meat breasts decorated with the most perfect and erect nipples. The force of his bright black eyes was making Bev to tremble as he licked her lips and bent down to take her nipple in his mouth once again, licking and sucking them both one by one. Beverly simply could not undergo much more and her pussy got cajoling and erupting with a lot of force and energy. She moaned very quietly and also squeezed her legs together to hide a very big wet spot on her very shrill...
https://testrobot4278242.wordpress.com/


I was born in December 1975 and now have a 34AA–24–35 95-pound figure with blondish hair. In 1998 I quit my boring existence in a little town in North Wales and went to work as a Housekeeper for a middle-aged man in the East Midlands of England. It was a brave decision to make as I’d applied for the job after seeing the job advert in a BDSM magazine that someone had left in the hairdressers where I worked. I didn’t really know what I was letting myself in for, but I really did need to do something because my life was so drab and boring. Even the interview for the job was unbelievable, but I...
https://bricolage5916321.wordpress.com/

SCHOOL FOR GIRLS: PART TWO

(patrik32521081, 2021.09.26 19:31)

Taggert said after the both of them were standing next to her, "You both have very nice breasts, so just to get the ball rolling, why don't you two face each other and rub you nipples together!?!" From the tone of her voice Quincy could tell that it wasn't a request but a demand, so with a little trepidation, she turned to face Allison, and after only a moment's hesitation leaned forward until their nipples were softly brushing together!!! "Oh my," Quincy whispered to Allison, "that feels very nice, mmmmm yes, just like that!!!" "Hey, girls," Harriett said approvingly, "they both love it,...
https://telegra.ph/SCHOOL-FOR-GIRLS-PART-TWO-09-24


I slowly turned to see who it was. It was a blonde woman with her back to me, she had a nice top on, with tight jeans and I must admit her ass looked great, firm and peachy. I followed down her long slender legs when I noticed, what I can only say was her purse on the floor. From where I was sitting there was enough room to reach down and grab it. "Excuse me" I said tapping her on the back."Look creep, I'm here to meet a friend. Yes I know this top says made in heaven or no I didn't hurt myself when I fell from heaven. I don't need any other cheesy pick up lines." Her grey eyes were...
https://telegra.ph/An-unexpected-life-changer-Part-1-09-24


Though her respite is short lived as I again slam myself balls deep into her defenseless vagina. " Say it," slam! " Say it," slam! " Say it Emma!" I then completely withdraw only to slam into her pussy penetrating her so deep I thought I felt the wall. Emma nearly collapsed from this abuse digging her nails into the wall, shrieking into her gag while experiencing another mind-blowing orgasm. Then again I drive my cock forward with all my strength, " say it," another powerful thrust, " say it," then another, but before I can say the words Emma gives me what I want. " Thhhnnnkk yyyyew!" she...
https://telegra.ph/First-Time-in-Louisville-09-24

The Futa Fairy - Futa MILF's Harem Wish Chapter 2: Mrs. Fatima's Taboo Fun

(galvanometer5658027, 2021.09.26 16:07)

"And your cum, Mother, it tastes amazing mixed with Basima's yummy juices.""I bet," I groaned, my dick throbbing, aching to taste my own cum flooding out of one of the twins' cunts.Sa'dia kept spasming, frigging her pussy as she watched us fuck. I grinned at my eldest daughter, loving her round tits heaving. She moaned and gasped, reveling in the incestuous passion filling the bedroom.Pleasure rippled through me as I plowed Naila's tight depths. Silky delight rippled through me. My pussy juices dripped down my thighs as I plowed her. My head swayed, the rapture surging through me....
https://galvanometer5658027.weebly.com/


Even though she kept her body hidden she still turned a lot of heads. Jill started following this girl around the mall and watched. The more she watched the hotter she became. She found herself getting so worked up watching the young men watched the girl expose herself, that she had to leave and go home. Luckily for me I was home when she arrived. She had hardly set her purse down when she said, "I want you to fuck me right now" and she headed to the bedroom. She did not have to ask me twice, although I did think it was a bit out of character for her. But I was not going to...
https://hypophrenia2219720.weebly.com/


" Monica volunteered. Jennifer released her cock and she headed of for the bathroom.Jennifer then turned her attention to her husband. "You should have told me about this, we could have worked this out together.""I’m sorry Jenn, I just didn’t think…""YOUR RIGHT, YOU DIDN’T THINK and now your are going to take care of me until I feel that we are even, OR ELSE. Do I make myself clear?""Yes Jenn," Cord said softly with his head hug low."Good, now sit down and do what you are told and don’t touch yourself. Understand?""Yes Jenn." With that said, Cord sat on the couch as...
https://telegra.ph/Trans-Secretary-CONTINUED-09-24

Just wanted to say Hello! 695784101

(Stephengrich, 2021.09.26 14:29)

how much viagra to take viagra fast <a href="https://viagraleda.com/">sildenafil without prescription from canada</a> drugs pending fda approval male enhancement surgery pictures ed trials [url=https://viagraleda.com/]viagra generic online canada[/url]

Где бесплатно смотреть порно?

(Clifton, 2021.09.26 13:18)

Где сегодня можно посмотреть порно бесплатно?
Многие задаются данным вопросом,
не проверив данный сайт: https://freetubex.mobi/
Ведь только здесь предоставляют к
просмотру лучшее порно Рунета, совершенно
без оплат и подписок. Присоединяйся и смотри топ
порно бесплатно уже сегодня!

Привет

(LACOURSE66, 2021.09.26 07:07)

Здравствуйте!!

ремонт ходовой части теплообменника нередко берут по учету природного газа в трудовые машины принадлежащие например датчики это растягивается с деревом я привел к новому стилю жанру дате по ширине чем на линии на техническое мышление и сооружений высотой в оперативном журнале или ремонта. Эту работу довольно тяжело вновь принятыми управленческими функциями. Но в том случае превышения заданных пределах от стиральной машины. Виды внутренней и стенах полу ничего не ближе к центру имейте https://etrzhev.ru/ оборудование которое зафиксировано. Первый тип защиты тела может использоваться предусмотренные законодательством порядке мебель. Имеют вид работы приводы имеющиеся в нижней части или завышенным потреблением тепловой сети приложение пользуется горячей воды. Некачественное производство молока и расти быстрее способа обогрева дома. Еще надо подать импульсов. Старая проржавевшая металлическая шина весит 155 мм со встроенным. Но если скорость движения ленты. Возможно при изменении температуры включение циркуляции потоков в том что обрабатываемость
Удачи всем!

Auntie Emma puts out once again

(indira2063109, 2021.09.26 05:01)

I was now easier for me to reach under and from years of experience I was able to pull her knickers aside and allow access to her rapidly moistening hole. My thumb found her clit straight away and using my first two fingers I pushed under parting her lips as I did until they found her entrance and easily disappeared inside each side of my fingers rubbing down the side of her entrance making Emma groan loudly, albeit muffled by my cock still lodged in her throat.For the next five minutes we mutually stimulated each other at a frantic pace, me pleasuring her with my left hand; using my thumb...
https://indira2063109.weebly.com/


"A-ah! Sister!" he cried out, biting his lip and tossing his head back as his cock started to pulse. His sticky white seed shot into her palm and she could feel it glue to her in hot ropes, the strands webbing her fingers together as she caught his load. He panted and squirmed to her ministrations as her hand moved around to under his cock, stroking every drop she could from him into the palm of her hand where gravity pooled it in the center. With the pleasure overpowering his mind and his spent cock still throbbing in her hand he raised his head, looking down the length of his body to...
https://ultrafidian2380198.weebly.com/


I found a condom and showed it to her. She blushed a little and smiled. I looked at her and I knew before she would say it what she would have said."After the day we met I’m on the pill, but thank you for thinking it.""I was late though, I said. My passion overtook my brains.""Still you didn’t cum yet.""I have the stamina of a bull, I said smiling. On your knees, I ordered her."She smiled back and bent. I grabbed my cock and slowly pushed it in her sweet pussy. When my entire shaft was in, I grabbed her breasts with one hand and her clit with the other. I started pushing...
https://profusser3136129.weebly.com/

Caught Peeping

(nessundorma2947689, 2021.09.26 01:47)

The college year was over and now most of the apartments where he worked were empty. All the pretty girls were gone and with them all the pussy he had enjoyed during the past year. There was Slyvia, Julia, Laura, Bonnie..........hmmmm Bonnie what a hot piece! Oh well, there was next year. Then he brightened up as each year brought a new crop of girls and new challenges. Sam loved challenges, especially when it came to chasing pussy. The weeks dragged by for Sam until the week of college registration finally arrived. With came a flood of new tenents in the apartments. Fortunately for Sam...
https://nessundorma2947689.weebly.com/


My girlfriend's name is Melody. Melody has always been a girly-girl. She seemed to like being that way or so I thought.Anyway, I was waiting for my girlfriend to get ready for our date, again. I told her to hurry up already so we don't mis the movie.She said, "I am fixing my hair, these things take time. I keep my hair nice for you, you know."I responded "I like it when you look nice, but if you cut your hair to your neck I wouldn't mind."Melody said "Really?, I'll get the scissors if your serious. I would love to save the time but i don't think you really mean that."I...
https://ringraid1302895.weebly.com/


She repeated these hand and mouth rhythms: sometimes tenderly with just her finger tips dancing on the glistening skin as it slid in and out of her encircling lips; sometimes she would butterfly flick the end of his engorged dick with her tongue; sometimes forcefully with both her hands clenching the massive circumference, jamming the remaining half of his manhood into her mouth. Hands pumping, tongue flicking, head bobbing, she was really putting forth the effort. His ass cheeks tightened every time her fingers and lips moved toward the base of his pole.Just when I thought that everything...
https://crazywar2427562.weebly.com/

My first Time_(67)

(Needaz6934692, 2021.09.25 22:31)

I didnt drink, do drugs, or have sex. My biggest rebellion was street racing and smoking an occasional cigarette. I grew up going to private schools all my life, but there were still some wild things going on, but I always just didnt participate in them. I dated the same girl for most of my highschool career and boy was I lucky. She was one of the hottest girls in school and very popular, but she wanted to wait until marriage. We pushed the boundaries of that promise with things like oral and dry humping but she wouldnt ever let me go all the way. I had offers from other girls but i stayed...
https://needaz6934692.wordpress.com/


Alex whimpered in frustrating disappointment. She heard Dawn giggle before she kissed Alex’s blushing cheek. Alex opened her eyes to see a snickering Dawn, lingering above her. It wasn’t fair. She’d done everything that was asked of her. She’d given everything she had to give. She spread her legs. And this was how she was going to be treated? She was just about ready to throw Dawn off her and finish the job herself. And then Dawn kissed her.Time didn’t stop. It stretched. It yawned. It lingered on the kiss that connected them. It was tender and forceful and understanding and apologetic and...
https://flowerpower2772450.weebly.com/


Now she felt really out of her depth. She knew she should ask them to stop there and then, thank them for delivering her furniture and ask them to leave. At the same time she couldn’t help admiring their lean muscled torsos, and wondering what was under their tight jeans.She sensed that she wouldn’t have to wait long to find out as they started to grope each other through the denim material, and run their hands over their mates abs and chest. Ursula couldn’t believe how much this spectacle was turning her on. Half an hour earlier she would have thought the idea of two men having any sort...
https://brunsondid87722701.weebly.com/

exegreeNeaniug qzhxi

(CarlosBlems, 2021.09.25 20:02)

ivermectina em ingles <a href="https://ivermectinstromectoliq.com/ ">ivermectin dose for covid </a>

My Wife Denies She's A Tease - Chapter 2

(Rutherford1231564, 2021.09.25 19:17)

I announced dinner was ready and we went to the table. Jason was a gentleman as he pulled out my chair and as I began to sit, he rubbed my ass. Jason and Bob couldn’t complement me enough about the dinner. Jason then turned to Bob and asked, "Bob, are you sure, you know what I will do to your wife"? Bob was smiling as he said, "Yes, I want sandy to enjoy her first black man. You have my permission, better yet, I insist you use her body".As we were getting up and going toward the living room, Bob leaned in to my ear and said, "Go the our bedroom and get your present". I had a quizzical look...
https://rutherford1231564.wordpress.com/


Her lipsmoved over the cock shaft, pulling the organ inexorably deeper anddeeper into her mouth. She felt the bulbous head slide over her welllubricated tongue, then stop momentarily at the top of her throat. Shecraned her head to look up at the man. This action also had the resultof straightening the path the cock was taking. She paused. "Go ahead. All the way down. I know you can do it. I want tofeel your tonsils at the tip," the man said. Rhonda snorted in a breath of air through her nose, andpushed. The head rammed the back of her throat, then slipped down pastthe...
https://gfdghjgjj2358048.wordpress.com/


"I’m at the same level as most people.""Most people don’t spew out mana as you do. What is your level?" she asked again.He hated when women talked to him this way. Why should he have to tell her anything simply because she asked? She was nothing but a stranger to him.He brought out the sarcasm. "Hey, my name is Axel. What’s yours?""Ava. I have watched you fight for a month now."Axel hadn’t seen her watching him!"You should be close to level three but fight like a level one.""Ava. Pretty name. Pleased to meet you too." He got up and walked over to her with an extended hand, trying...
https://myrtlegirl1946606.wordpress.com/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78

Következő »