Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Кубань фото

(Inga, 2020.12.11 13:29)


[url=https://kuban.photography/]фотографии кубанские[/url]

ögonbrynspenna make up store

(ögonbrynspenna make up store, 2020.12.10 22:10)


It's really very complex in this active life to listen news on Television, so I simply use internet for that purpose, and take the most recent news. <a href="http://gumpw.niddfre.se/delicious-dishes/course-a-pied-intervalle.php">course a pied intervalle</a>

need porn

(Robertwoush, 2020.12.10 01:57)

https://milfsgame.com
https://sexcoinforum.org

Smart Lead - отзывы и обзор.

(Jeremyphatt, 2020.12.09 17:47)

[img]https://goodnews.ua/wp-content/uploads/2020/07/Smartlead-4.jpeg[/img]
[youtube]https://youtu.be/27DSmMqnRIQ[/youtube]
[url=https://telltrue.net/eto-lohotron/smart-lead-otzyvy/]Smartlead отзывы[/url]
Реализовать продукты, никак не вбухивая присутствие данном
собственных средств, приобретая значительную спасение, хотят
многочисленные общество. Результативно получать (доход в
торговлях во узы обучают в бардовской дебаркадеру Smart Lead,
позиционируемой во свойстве главного маркетплейса
государства.

A fürdő restaurálása

(KevinDug, 2020.12.09 17:25)

[url=https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann]A minszki fürdőváros felületének tisztítása[/url]

bih&aring;leinflammation symtom utan f&ouml;rkylning

(bih&aring;leinflammation symtom utan f&ouml;rkylning, 2020.12.09 14:19)


I'm really inspired with your writing abilities as well as with the structure to your weblog. Is that this a paid topic or did you modify it your self? Either way stay up the nice high quality writing, it is rare to look a nice blog like this one nowadays.. <a href="http://quime.neoce.se/beauty/spruckna-mungipor-behandling.php">spruckna mungipor behandling</a>

Canadian Pharmacy - Malegra FXT Online presciption

(BrianPains, 2020.12.08 15:40)

Viagra: $0.31
Cialis: $0.69
Levitra: $1.09

[b][url=https://bit.ly/3ktuIQ6]Canadian Pharmacy Online[/url][/b]

+ 100% Confidential and anonymous
+ New FDA Approved Drugs
+ Special internet prices and discounts
+ Brand and generic RX meds
+ Fast worldwide delivery

Safe online pharmacies with lower prices:
[b][url=https://bit.ly/3ktuIQ6] + Check Your Online Pharmacy[/url][/b]


Can you counteract Malegra FXT side effects? Reliable sites and reviews. [url=http://clomiphenecitrateusa.over-blog.com/]Online Pharmacy[/url]: Capsules Malegra FXT medication generic.
Buy Malegra FXT without prescription. [url=http://www.fxxcar.com/forum.php?mod=viewthread&tid=59398&extra=]Online Pharmacies[/url] Best company to buy Malegra FXT online. What are the side effects of taking Malegra FXT? Malegra FXT Online presciption. [url=https://sourceforge.net/u/andrioliiesoc/profile/]Canadian Pharmacy[/url], Tablets Malegra FXT capsules generic.
Reliable sites and reviews. [url=http://xn--yba19ofa67ar88imza.tailien.com/viewthread.php?tid=75616&extra=]Canadian Online Pharmacy[/url] Where to buy Malegra FXT no prescription.

bleka &auml;rr apoteket

(bleka &auml;rr apoteket, 2020.12.08 05:41)


Thank you, I have recently been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I've came upon so far. However, what concerning the bottom line? Are you sure concerning the supply? <a href="http://granr.neoce.se/for-men/stretch-marks-treatment.php">stretch marks treatment</a>

Нашел класную информацию

(EdwardQuaxy, 2020.12.07 17:24)

Здравствуйте!
Нашел удивительную информацию на этом сайте: http://okaybro.ru :
[url=http://okaybro.ru/dizajn/]стили дизайна[/url] дизайн новинки
Кендалл Дженнер в рекламной кампании Penshoppe http://okaybro.ru/3937-kendall-dzhenner-v-reklamnoy-kampanii-penshoppe.html
Веселые костюмы к Хэллоуину для сына-инвалида [url=http://okaybro.ru/1543-veselye-kostyumy-k-hellouinu-dlya-syna-invalida.html] Веселые костюмы к Хэллоуину для сына-инвалида [/url]
http://okaybro.ru/6781-tehnicheskiy-muzey-v-tolyatti.html

vilken matkasse &auml;r b&auml;st 2016

(vilken matkasse &auml;r b&auml;st 2016, 2020.12.06 22:08)


Spot on with this write-up, I actually believe this website needs far more attention. I'll probably be returning to see more, thanks for the information! <a href="http://ualen.neoce.se/skin-care/ont-i-magen-av-loek.php">ont i magen av lök</a>

protein cheesecake recept

(protein cheesecake recept, 2020.12.05 02:14)


When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it! http://gerpc.neoce.se/sport/protein-cheesecake-recept.php protein cheesecake recept

tresemme heat activated treatment

(tresemme heat activated treatment, 2020.12.04 10:49)


Hi there to every body, it's my first pay a visit of this website; this weblog includes awesome and truly fine information in favor of visitors. http://perra.niddfre.se/advice-girlfriends/tresemme-heat-activated-treatment.php tresemme heat activated treatment

vad kan man göra med äggulor

(vad kan man göra med äggulor, 2020.12.04 04:47)


An interesting discussion is definitely worth comment. I do think that you need to publish more on this subject, it may not be a taboo matter but typically people don't talk about these topics. To the next! All the best!! http://alna.niddfre.se/for-women/vad-kan-man-goera-med-aeggulor.php vad kan man göra med äggulor

Супер давно искал

(eopkqrafg, 2020.12.03 12:59)

Спасибо за пост
_________________
[url=https://tr.88ssportsclub.online/5306]best android games 2019 [/url]

still hard after i cum cialis Haskaror

(enuhanync, 2020.12.03 07:05)

cialis espanol moorge [url=https://dcialish.com/]cialis generic[/url] Searpmumsers Tadalnafil Aurochem

fitnessnudlar utan kalorier

(fitnessnudlar utan kalorier, 2020.12.03 04:00)


Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Many thanks http://weige.niddfre.se/decorations/fitnessnudlar-utan-kalorier.php fitnessnudlar utan kalorier

продвижение сайтов в сша европе Москва

(Glennreony, 2020.12.02 01:41)

Представим, вы хозяин нового web-ресурса, который имеет приятный дизайн, удобную навигацию и полезную для участников информацию. Но интернет-сервис ни кто не посещает. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать посадочную страницу. Кого хошь спроси, ни одно настоящее либо виртуальное предприятие не может продвигаться самостоятельно. Любой торговой фирмы требуется поддержка в приобретении известности, а во Всемирной сети без нее безусловно не быть из-за яростной конкуренции.Мы занимаемся разработкой веб страницы. Мы всегда готовы запустить хороший интернет-проект в течение 10 суток. Не беря в расчет оказания выполненных online-сайтов, мы оказываем сервис технической сопровождения: уместное продление хостинга и нового домена, добавление наполнения на вебсайт, публикация новостей. Наши услуги несомненно помогут вам стать лидером на горизонтах всемирной паутины.

[url=https://apistudio.ru]продвижение сайта сша[/url]

äppelcidervinäger mot eksem

(äppelcidervinäger mot eksem, 2020.12.02 01:37)


Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate? https://neoce.se/delicious-dishes/aeppelcidervinaeger-mot-eksem.php äppelcidervinäger mot eksem

inflammation i matstrupen symtom

(inflammation i matstrupen symtom, 2020.12.01 05:18)


Highly descriptive article, I liked that a lot. Will there be a part 2? http://quedr.neoce.se/for-men/inflammation-i-matstrupen-symtom.php inflammation i matstrupen symtom

georg jensen återförsäljare malmö

(georg jensen återförsäljare malmö, 2020.11.30 11:03)


Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and video clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche. Terrific blog! http://derbe.neoce.se/sport/georg-jensen-terfoersaeljare-malmoe.php georg jensen återförsäljare malmö


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »