Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ockham borotvája

2012.06.06

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tumblr_l9xaz7qwhq1qawlupo1_5001.jpg

 

Ockham borotvája

Ez egy olyan filozófiai elv, amit nem is Ockham talált ki, és nem is kell hozzá igazi borotva. Akkor szoktuk használni, amikor két történés közül kell kiválasztanunk a leginkább lehetségest. Az elvet szinte minden olyan területen alkalmazzák, ahol ”dönteni kell” de nincs mi alapján. Ennél persze sokkal bonyolultabb a történet…

 

Ockham

guillermo-de-ockham.jpgWilliam Ockham 1300 körül élt, és a világmindenség nagy kérdéseire próbált logikus válaszokat találni. Nem keltett ez akkoriban nagyobb feltűnést a filozófusok között, inkább az okozhatott gondot, amikor teológiai kérdésekre is kivetette az általa alkalmazott elveket. Miután az egyházból kiközösítették, IV Lajostól kért menedéket, továbbiakban politikáról és teológiáról írt.

 

Az elv

Két fő elvet tulajdonítanak neki, az egyik a mindenhatóság elve, a másik a gazdaságossági elv, ez utóbbi lenne a borotvához kapcsolodó.

 

De miért borotva?

"Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!" Állítólag így fogalmazott Ockham, mikor a gazdaságossági elvet bizonygatta. Maga az elv már létezett, Ockham csak felhasználta azt, de annyiszor és olyan sok formában, hogy idővel az ő nevéhez kötődött. A borotva, lehetne olló, vagy radír, vagy bármi ami kivonja a létezésből a szükségtelen feltételezéseket.

 

Mert mi az a gazdaságossági elv?

ockham-s-razor.gifErről bezzeg olvashatunk oldalakon át, különböző tudományos, néha egészen elvont témakörökben, és számtalan példával magyarázva, ameddig a végén a megértésből eljuthatunk, a mégsem egészen érthető, sőt igencsak ellenmondásos, aztán nagyon zavaros és egészen érthetetlen állapotig is.

Ocham borotvája, a gazdaságossági elv, a szükségtelen többlet elve, a logikai borotva, a takarékosság elve, a tömörség elve elnevezéseivel is ugyan azt a tételt fogalmazza meg:  A sokaság szükségtelenül nem tételezendő! Tehát ha egy tény, két különböző, de logikus további tényezőkre vezethető vissza, akkor azt kell választanunk, amiben kevesebb plusz feltételezés szükséges a magyarázathoz. Aki nem hiszi, járjon utána:

http://mek.oszk.hu/05200/05243/05243.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/szotar/occam.php

http://ertem.hu/occam-borotvaja/

http://forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=39881

 

http://www.agent.ai/main.php/www.../img/main.php?folderID=166&articleID=2149&ctag=&ii

 

Érdekességek

A jó tétel minden időben, és minden helyzetben alkalmazható, így olyan témakörökben is találkozhatunk vele, amiről a 14. században még nem sokat tudhattak az emberek.

http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/CsA/erdekes2125.htm

 

William of Ockham

vagy más írásmóddal Occam (1285?-1349) egy angol ferencesrendi barát volt, a 14. századi skolasztikus teológia és filozófia jeles képviselője. Nevéhez fűződik a híres elv, amit Occam borotvájaként említenek és alkalmaznak még ma is a különféle tudományok művelői. Nevét utca és penzió őrzi Münchenben, ahol öregkorában élt. De viseli egy programnyelv is, amelyet sokprocesszoros rendszerek párhuzamos műveleteihez fejlesztettek ki.

Éles esze úgy vágott, mint a borotva, amikor kitalálta, hogy: Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem. Talán jobban érthető így: Frustra fit per plura quod potest fieri per pauciora. Neeem? Akkor próbáljuk egy újabb változatban: Pluralitas non est ponenda sine necessitate. Már világos, ugye? Ha most sem, sebaj - nézzük, kik és hogyan használják, értelmezik:

  • A filozófus. Ateista válaszok a hívők tipikus kérdéseire - Occam borotvája. Ne szaporítsd szükségtelenül az entitásokat. Tehát: ha valamit meg tudsz magyarázni egy bizonyos entitás létezésének feltételezése nélkül, akkor tedd azt. Mindig a legegyszerűbb megoldást kell választani.
  • A vegyész. Sejtelem és Ockham borotvája. Hiábavaló többhöz folyamodnunk, amikor kevesebbel is megtehetjük ugyanazt.
  • A csillagász. Hale személyes nyilatkozata az UFÓkról. Ha egy jelenségre több lehetséges magyarázat létezik, mindig a legegyszerűbbet kell választani, amely az összes megfigyelt tényről számot ad.
  • A fizikus. What is Occam's razor? Keep it simple, stupid. (Ne bonyolítsd el, te hülye! ford. CsA) Az egyszerűség elve egy heurisztika, egy ökölszabály, de sokan a fizika egy axiómájának tekintik. Nem az. Egész jól működik a filozófiában és a részecskefizikában, néha a kozmológiában vagy a pszichológiában is, ahol a dolgok várakozáson felül elbonyolódhatnak. De itt már talán egy Hamlet idézet többet ér, mint Occam borotvája: "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy." (Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes. ford. Arany J.)
  • Az informatikus. Hogyan működik a tudomány? A tudományos problémák megoldásánál az Occam borotvája nevű elvet használják. Az elv a konkurrens elméletek közül azt fogadja el, amely kevesebb előfeltételezést igényel.
  • A mesterséges intelligencia kutató. Occam - Eine planungsbasierte Informations-Beschaffungsmaschine A gépesített cselekvéstervezés folyamatában alkalmazzák az elvet, annak érdekében, hogy a különféle információs forrásokból adatgyűjtéssel a legegyszerűbb és legolcsóbban végrehajtható tervhez jussanak. Az internetes metakeresők programjainak alapjaiban ugyancsak felbukkan az Occam elv és a belőle kifejlesztett algoritmus.
  • Az Encyclopedia Britannica. Ockham's razor. Law of economy or Law of parsimony (a takarékosság vagy zsugoriság törvénye).

OK, már érthető. Szóval Occam borotvájával le lehet nyisszantani a gondolkodásból a fölösleget, a terjengősséget. Be is fejezem.

És ismét egy félrefordítás (Leiter Jakab után), az Ockham-féle borotva, ahol az elvek márkanevekké változnak: http://leiterjakab.blog.hu/2011/08/29/az_occam_fele_borotva

 

 

Volt ilyen címmel Dr House rész és Eurékában is használták az elvet, további előfordulásai (film, sorozat, műalkotás, formáció, stb.) kerestetnek!

Film: Kapcsolat (Contact) című sci-fi.
 

 

occam.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

оборудование для телеинспекции трубопроводов

(Floydsek, 2020.11.30 03:23)

[b][url=https://svs-samara.ru/2020/11/12/osnovy-burenija-na-vodu-i-podrjadchiki-v-santa-roza/]химсточная канализация очистка[/url][/b]

В 80 процентах случаях скважины восстанавливаются до основных данных при введении в текущую эксплуатацию скважины, это является сегодня альтернативой бурения новой скважины.
Обеспечено повышение сбыта водозаборной скважины не менее 30 процентов от существующего на момент запуска действий.

Большинство из скважин в конце осуществления восстановительного комплекса процедур смогут быть снова введены в использование. Тем более что стоимость объекта данных работ в несколько раз ниже цены самих сооружений.

Сотрудники нашей этой компании по Очистке уличной канализации и Монтажу подземного оборудования в скважину предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным компаниям.

blanda betong recept

(blanda betong recept, 2020.11.29 18:38)


Hi there! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask. Does managing a well-established blog like yours require a lot of work? I am completely new to running a blog but I do write in my journal everyday. I'd like to start a blog so I can share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring bloggers. Thankyou! http://perra.niddfre.se/advice-girlfriends/blanda-betong-recept.php blanda betong recept

Лучший пожалуй магазин диванов

(Robertsew, 2020.11.29 18:00)

В нашем магазине сможете приобрести мягонькую меблировка по
доступной стоимости. Вналичии всякий раз большущий выбор
плавной мебели. Приобрести диванчикдиван дешево вы сможете
по адресу Острогоржская 69А . Наши диваны доступны каждому!
[url=https://prodivan136.ru/]мягкая мебель[/url]
[url=https://prodivan136.ru/katalog/]мягкая мебель[/url]
[url=https://prodivan136.ru/katalog/akkordeony/]диван книжка[/url]
[url=https://prodivan136.ru/o-nas/]мягкая мебель[/url]

Вопрос по авто

(AlexiSmilemij, 2020.11.29 12:00)

[b]магнитола замена[/b]
[url=https://vk.com/lacetti_1]лачетти 2005[/url]
<a href="https://vk.com/lacetti_1">замена салонного фильтра шевроле лачетти</a>

waterpik 450 mundusch

(waterpik 450 mundusch, 2020.11.29 02:11)


When some one searches for his essential thing, so he/she wishes to be available that in detail, so that thing is maintained over here. http://alna.niddfre.se/beautiful-things/waterpik-450-mundusch.php waterpik 450 mundusch

comhem tre hål i väggen bredband

(comhem tre hål i väggen bredband, 2020.11.28 00:34)


Nice post. I was checking constantly this weblog and I am inspired! Very helpful info particularly the remaining part :) I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thanks and good luck. http://spumi.neoce.se/skin-care/comhem-tre-hl-i-vaeggen-bredband.php comhem tre hål i väggen bredband

ljusgula flytningar gravid

(ljusgula flytningar gravid, 2020.11.27 01:38)


Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate? http://buivi.niddfre.se/music/ljusgula-flytningar-gravid.php ljusgula flytningar gravid

Спасидо, +

(kttyyisaq, 2020.11.26 16:55)

ничего такого
_________________
[url=https://megasport.topsportsgames.xyz/1431]букмекерские конторы адреса в ульяновске [/url]

великолепный век смотреть сериалы онлайн в хорошем

(Ernesthon, 2020.11.26 15:49)

Привет всем! прикольный у вас сайт!
Нашел прикольную базу кино: [b] смотреть сериал мажор 2 в хорошем [/b] [url=http://kinorulez.ru/]http://kinorulez.ru/[/url]
Тут: смотреть онлайн ужасы хорошем качестве самые страшные http://kinorulez.ru/uzhasy/ рейтинг 2020
Здесь: лучшие комедии hd качестве http://kinorulez.ru/komediya/ рейтинг 2020
Здесь: Премьера «Форсажа 7» вошла в десятку самых кассовых в истории — oKino.ua http://kinorulez.ru/7339-premera-forsazha-7-voshla-v-desyatku-samyh-kassovyh-v-istorii-okinoua.html
Здесь: http://kinorulez.ru/13489-langolery-the-langoliers-1995.html

новинки 2019 фильм в хорошем качестве 720

(BrianImash, 2020.11.26 11:22)

Привет всем участникам! класный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: [b] лучшие сериалы 2020 года список рейтинг [/b] [url=http://kinobibly.ru/]http://kinobibly.ru/[/url]
Здесь: [url=http://kinobibly.ru/anime/]скачать лучшее аниме через торрент бесплатно[/url] Смотреть онлайн лучшие аниме рейтинг 2020
Тут: фильмы драма смотреть хорошем качестве бесплатно http://kinobibly.ru/drama/ список 2020
Тут: Человек с кричащим мозгом / Man with the Screaming Brain (2005) http://kinobibly.ru/2404-chelovek-s-krichaschim-mozgom-man-with-the-screaming-brain-2005.html
Тут: Теперь наверняка: Дэниэл Крэйг не вернется к роли Бонда [url=http://kinobibly.ru/16351-teper-navernyaka-deniel-kreyg-ne-vernetsya-k-roli-bonda.html] Теперь наверняка: Дэниэл Крэйг не вернется к роли Бонда [/url]

nike kaishi dam svart

(nike kaishi dam svart, 2020.11.26 07:45)


hello!,I like your writing so so much! share we be in contact more approximately your post on AOL? I require an expert on this space to resolve my problem. May be that is you! Taking a look forward to peer you. http://poemi.niddfre.se/beauty/nike-kaishi-dam-svart.php nike kaishi dam svart

grablo.se

(grablo.se, 2020.11.25 13:02)


I'm amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's both educative and amusing, and let me tell you, you've hit the nail on the head. The problem is something which too few men and women are speaking intelligently about. Now i'm very happy I stumbled across this during my search for something regarding this. http://hench.grablo.se/delicious-dishes/lymecycline-actavis-vs-tetralysal.php lymecycline actavis vs tetralysal

Топ наилучшие интернет казино

(Joyceitava, 2020.11.25 02:02)

Топ наилучшие интернет казино 2020 на настоящие средства
в РФ и всём мире с высочайшей оценкой. Казино интернет
2019 — 2020 с неплохой отдачей, лицензией по выплатам и
отзывам, а еще с контролем честности

[url=https://1spin1.com/bet-on-sport]обзоры официальных игровых заведений[/url]

grablo.se

(grablo.se, 2020.11.24 22:23)


When someone writes an post he/she maintains the image of a user in his/her mind that how a user can know it. Therefore that's why this article is amazing. Thanks! http://derwcl.grablo.se/skin-care/mensvaerk-fast-gravid.php mensvärk fast gravid

Краснодарский инструментальный завод

(RonnieHet, 2020.11.24 14:50)

Краснодарский инструментальный завод
[url=https://ksiz.ru/]Производство и продажа измерительного оборудования[/url][url=https://www.ksiz.ru/catalog/kalibry-neftyanye-api]Калибры нефтяные API[/url]

grablo.se

(grablo.se, 2020.11.24 06:39)


Thanks in support of sharing such a good thought, piece of writing is good, thats why i have read it entirely http://hench.grablo.se/sport/traening-mat-blogg.php träning mat blogg

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.21 14:20)


Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the website is also very good. http://vulsa.cabdtin.se/for-men/freeport-kungsbacka-butiker.php freeport kungsbacka butiker

blåa linser för bruna ögon utan styrka glishist.se

(glishist.se, 2020.11.21 02:25)


I enjoy looking through an article that will make people think. Also, many thanks for permitting me to comment! http://ripe.glishist.se/for-women/bla-linser-foer-bruna-oegon-utan-styrka.php blåa linser för bruna ögon utan styrka

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.20 06:52)


Heya i am for the primary time here. I found this board and I to find It truly useful &amp; it helped me out much. I am hoping to provide something again and help others such as you helped me. http://hurt.cabdtin.se/news/terfoersaeljare-thomas-sabo-malmoe.php återförsäljare thomas sabo malmö

silver spray metall bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.19 16:37)


Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform. http://rfante.bacboo.se/delicious-dishes/silver-spray-metall.php silver spray metall


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94

Következő »