Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Schrödinger macskája

2010.08.05

 

 

 

 

 

 

Az oldalt itt találod

https://mondogatjuk.wordpress.com/mondogatjuk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

Schrödinger macskája

Bizonyos helyzetekre mondják: „olyan, mint Schrödinger macskája”. Ami talán azt jelenti, nem tudhatjuk meg, ameddig ki nem próbáltuk. Bár ez esetben inkább úgy lenne helyes, hogy van amit akkor sem tudhatunk biztosan.

 

 

Kép

 

 

 

 

Schrödinger egy Nobel-díjas fizikus volt, a kvantummechanika egyik atyja. Az életrajzából nem derül ki hány macskája volt. :)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ewin_Schr%C3%B6dinger

 

A híres macska-sztori viszont itt van:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger_macsk%C3%A1ja

A macska egy fizikai kísérlet résztvevője, ami számára azért is izgalmas, mert a tudomány érdekében az életét teszi kockára. Az állatvédők megnyugtatására ezt egy elméleti folyamatként írják le. (De aki ismeri a kvantumfizikusokat, meg az ezerkilencszázas évek elejét, az tudja…) Amúgy ez valójában nem is egy kísérlet, hiszen nem azt bizonyítja, hogy egy feltevés igaz vagy hamis, hanem hogy az adott feltevés mindig az is marad, merthogy kísérlettel bizonyíthatatlan.
Kép A feltevés az, hogy egy részecske képes egyszerre kétféleképpen viselkedni. A bizonyítási eljárás során viszont be kell avatkozni a kis részecske állapotába, ami ettől a beavatkozástól azonnal egyik, vagy másik féle formájában kezd viselkedni, de semmi esetre sem mindkettőben. A fizikusok viszont úgy vélik, hogy amikor nem avatkozunk be (és így sajnos nem is láthatjuk), a részecske képes egyszerre kétféleképpen viselkedni. El is hiszem, hogy sokáig voltak emiatt álmatlan éjszakáik, hiszen a fizikában csak az létezik, ami bizonyított. Ez a részecske dolog meg bizonyosan létezik, de nem lehet bizonyítani. Ennek a bizonytalan bizonyosságnak a leírására használta Schrödinger a macska, a doboz, meg a részecske hasonlatot. Ha a részecske egyikféle módon viselkedik, a macska életben marad, ha a másikféle módon, akkor meghal. A doboz miatt viszont nem tudjuk, milyen állapotban van a macs. Ha a részecske mindkét módon egyszerre viselkedik, a macska „elméletileg” félig élő, félig holt. Olyan meg nincs. Zombimacska? Vámpírmacska?

Mindenki döntse el maga.

 

Kép

 

 

Még több magyarázat:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.